Hlavní obsah

Další legenda umírá – Scirocco bude také prouďák

Foto: Archiv Garáž.cz

Údajně se konečně pracuje na další generaci kupé VW Scirocco. Ale ne, nechte ten šampus v lednici až na Silvestra, důvod k oslavě to vážně není. S benzínovým kupé se totiž budeme loučit, doba je zkrátka jinde.

Článek

Po kauze Dieselgate se nad populárními motory TDI začala stahovat mračna a Volkswagen bude myslet více na ekologii, hybridy a elektromobily. A bohužel nejen místo TDI, současná doba totiž vůbec nepřeje věcem, co v automobilovém průmyslu milujeme od dětství. Teď mám třeba na mysli malá levná kupé s technikou hatchbacků. Takové ty duchovní nástupce modelů Capri, Manta a Celica. Pamatujete, když Honda před lety oznámila nástupce CRX? A co přišlo? Hybridní CR-Z, nad kterým se už slehla zem. A co Mitsubishi Eclipse? Teď je z něj crossover – FUJ!

Nově do rakve míří Scirocco, to kupé na základech Golfu s líbivým designem, které je na trhu ve třetí generaci (i když by se k němu dalo počítat i Corrado). Dlouho se o něm nemluvilo a čekalo se, že zase zanikne úplně. Ale ne, prý se nástupce dočká. Jenže půjde o kupé na platformě MEB, tedy elektromobil.

Prý si za volantem kupé emotivních tvarů lidé na elektromobily lépe zvyknou. A prý by mohlo mít dojezd kolem 500 km, takže by o něj zákazníci měli mít zájem. Elektromotory by poháněly přední kola, v základní verzi s výkonem 170 koní, v nástupci modelu R s pohonem všech kol až třemi sty koňmi. Tvarově by mělo být nové kupé podobné aktuální generaci.  Prý bude zábavné a emotivní. Jenže to měla být i ta Honda, a jak to dopadlo…

Ano, zní to všechno dobře, ale jsme rádi? Před časem jsme v testu měli druhou generaci a líbila se mi dost. Líbila se mi i ta třetí ve verzi R, kterou jsem kdysi řídil a nepochybně se mi bude líbit i ta první, až se nějakým kouskem svezu. Dokonce i věřím tomu, že bude dobrá i nová elektrická verze. Ale to jméno, to jméno mi prostě bude vadit. Na legendy minulosti se zkrátka nešahá.

Reklama

Načítám