Hlavní obsah

Podívejte se, jak řidiči neumí uvoltni cestu hasičům na D1!

Když na dálnici hoří cisterna, je samozřejmě prioritou hasičů, dostat se k ní co nejdříve. Jenže velká část řidičů vůbec netuší, jak správně záchranným složkám uhýbat. Rozdíl několika desítek sekund přitom může být zásadní!

Článek

Před třemi dny se na dálnici D1 u Hranic na Moravě stala nehoda cisterny, která začala hořet. Na místo tedy vyjeli hraničtí hasiči a celou cestu si zdokumentovali. V tomto místě má dálnice tři pruhy a mnozí řidiči tedy začali zmatkovat a projídějícím hasičům buďto uhýbali špatně, anebo vůbec, což je neskutečná bezohlednost. Chápeme, že houkající cisterna a nedostatek místa k uhnutí může znamenat pro mnoho řidičů stres, stačí si však osvojit základní pravidla uhýbání se záchranným složkám a vše může být zcela v klidu.

Pokud tedy má dálnice v jednom směru dva pruhy, auta uhýbají vždy ke svému kraji a nechají tak volný průjezd uprostřed. Pokud je dálnice se třemi pruhy, jak můžeme vidět na tomto videu, tak se volný průjezd nechává mezi pravým a prostředním pruhem, tedy auta z prostředního pruhu uhýbají doleva! Takzvanou záchrannou uličku by měli řidiči vytvořit automaticky při zastavení do kolony - pokud uhýbáte až když se přiblíží houkající auto, je už pozdě. Jestliže třímetrovou škvíru mezi auty zablokujete či je nevytvoříte, hrozí vám pokuta až 2000 Kč. Hlavně se však záchranné složky nemusejí dostat ke zraněným včas! V zahraničí je nevytvoření záchranné uličky trestáno výrazně vyšší částkou, dávejte si však pozor - obvykle tam auta z prostředního pruhu uhýbají do prava, tedy ulička se tvoří vlevo! Je to tedy naopak, nežli u nás.

Reklama

Načítám