Hlavní obsah

Našli starý Mercedes, po devíti letech ho probudili k životu

Foto: Archiv Garáž.cz

Hledači starých zapomenutých aut mají pořád štěstí. V Estonsku teď našli eskový Mercedes ze 70. let, který ležel v kopřivách. Na tachometru měl přes 300 tisíc km a po devíti letech se probudil k životu. Dalo to však práci.

Článek

Tohle už jsme několikrát viděli. Zašlé, špinavé a opelichané auto, které stojí v kopřivách na nějaké zahradě. Objeví se zachránce, kterému padne do oka a auto se snaží oživit. Právě to se stalo v Estónsku, kde dva nadšenci do starých aut našli starý Mercedes W116. Nejdříve si ho naložili na odtahovku, odvezli k sobě domů a po prvním ohledání se jej rozhodli nastartovat.

Samozřejmě to nebylo nic jednoduchého. Nejdříve došlo k výměně palivového filtru, doplnění paliva a připojení pořádného elektrického zdroje, který by baterce pomáhal otočit startérem. Mercedes měl najeto 372 000 km, ale hlavně devět let stál a motor neběžel, což u dieslové pohonné jednotky není žádná sranda. Jenže po několika pokusech se to povedlo. Starý dieselový pětiválec 3,0 litru několikrát zaškytal až se nakonec rozeběhl.

Foto: Archiv Garáž.cz

Zvuk to byl hrozný, ale je vidět, že Mercedesy staršího data vydání ukazují svoji houževnatost. Dokonce se noví majitelé pokusili o krátkou projížďku a auto, až na brzdy na předních kolech, fungovalo. Teď může projít kompeltní renovací.

Reklama

Načítám