Hlavní obsah

Co se stane, když si ten vzadu nevezme pás? Zabije vás

Foto: Archiv Garáž.cz

Bezpečnost patří mezi nejdůležitější věci v automobilovém průmyslu, ale spíše než spoléhání na elektronické systémy je potřeba dodržovat základní prvky, jako jsou zapnuté pásy. Ale nejenom vpředu.

Článek

Pásy považujeme za jeden z nejlepších bezpečnostních prvků, který byl kdy v automobilovém průmyslu vymyslen. Dokonce jsme se je už naučili vcelku používat. Tedy myslím teď ty přední. Jenže ona je potřeba upozornit i na ty zadní. Nedávná americká studie totiž ukázala, že 4 z 5 cestujících na zadních sedadlech pásy nepoužívají. Zvláště při cestách na kratší vzdálenosti je to typický problém.

A to je velmi nebezpečné. Zvláště v posledních letech, kdy dochází ke stále většímu počtu menších nehod v nižších rychlostech okolo 40 až 60 km/h. Jenže člověk sedící na zadním sedadle a vážící okolo 70 kg je jako smrtící projektil. Americký ústav pro bezpečnost silničního provozu (IIHS) připravil několik videí, aby ukázala co se stane, když se člověk na zadních sedadlech nepřipoutá a narazí do sedadla před sebou. Řidič nebo spolujezdec pak nemá příliš mnoho šancí na přežití.

Reklama

Načítám