Hlavní obsah

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou obytným vozem

Foto: Archiv Garáž.cz

Je dobrodružná, stylová a každopádně originální. Co? Dovolená v obytném voze nebo karavanu. A tady je 10 důvodů, proč byste si jednu ze svých příštích dovolených měli zkusit strávit právě tímto způsobem.

Článek

Nová úroveň svobody

Jen vy sami rozhodujete, kdy, kudy a kam pojedete, kde zastavíte, co tam budete dělat a hlavně, s kým se na cestu vydáte. Ovládněte čas a získáte absolutní volnost. Své plány i program si v mžiku upravíte podle aktuální nálady a situace. Je to vaše dovolená, a ta nezaslouží kompromisy!

Počasí už vás nepřeveze

Už se nikdy nestane, že vyrazíte za sluncem a skončíte v prudkých lijácích, protože si to počasí jako obvykle zařídilo podle sebe. S karavanem totiž držíte všechny trumfy v ruce vy – prostě se kouknete do mobilu, kde je právě hezky, sednete za volant a s úsměvem na rtech odjedete jinam.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vyhnete se letišti

Není nad to pečlivě balit hodinu kufr, který vám před nástupem do letadla násilím otevřou a navrch přidají osobní prohlídku, protože vypadáte podezřele. Případně přistanete v Madridu, abyste zjistili, že kufr skončil v Oslu. Ne, tak tohle se vám při cestě obytným vozem vážně nestane.

Obklopte se přírodou

Karavan + elektrická centrála = vrchol soběstačnosti. Je libo kempovat mimo civilizaci, kde vám lišky dávají dobrou noc, voda hučí po lučinách a bory šumí po skalinách? Žádný problém, vše podstatné včetně oblíbeného polštářku z domova a lahve kvalitního pití si přece vezete s sebou!

Ne pozlátku, ano realitě

Dejte vale světu komerčního cestování, luxusních resortů, hotelových kuchyní a přeplněných pláží. Radši si najděte tu svou – mimo turistický ruch, s pěkným výhledem, stylovým barem a přátelskými místními. Jen tak poznáte pravou tvář navštíveného místa a užijete si jeho genius loci.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ať je léto, nebo zima…

…v karavanu je to vždycky prima. Už dávno totiž neplatí, že je kempování pouze sezónní záležitostí. Moderní domovy na kolečkách nabízí komfort celý rok, a proto je úplně jedno, jestli vyrazíte v únoru na lyže do Alp, v červnu rybařit na fjordy anebo v listopadu za mladým Beaujolais.

Vaření vs. ochutnávání

Není nad to mít i na cestách k dispozici vlastní kuchyni a suroviny, ze kterých své rodině či přátelům ukuchtíte něco dobrého na zub. Na druhou stranu, proč neochutnat nějakou lokální specialitu přímo tam, kde se zrodila? Mít na výběr, kdo (a hlavně co) dnes vaří, je každopádně k nezaplacení.

Hygiena jako doma

Panikaříte z myšlenky, že byste museli vykonat svou potřebu na veřejné toaletě? Děsí vás představa koupele ve společné sprše? Na tyto starosti můžete s moderním obytným vozem zapomenout, obojí si vezete s sebou. Navíc vám nikdo nebrání, abyste se o čistotu svého budoáru postarali sami.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nemáte vlastní? Tak si ho půjčte

Říkáte si, že to všechno zní opravdu hezky, jenže na vyzkoušení podobného zážitku vám jednoduše chybí dostatek peněz? Vy si ale obytný vůz nemusíte rovnou kupovat, vy si ho můžete půjčit. Půjčoven už je dnes po celé České republice dostatek, ale je dobré vsadit na doporučení a dát na kvalitní reference. 

Řidičák jako na auto

Přestože karavany vypadají mohutně a respekt k jejich ovládání je namístě, není důvod se jich bát. K řízení stačí oprávnění skupiny B, doplněné o několikaletou zkušenost za volantem osobního auta. Získání grifu je pro dobrého řidiče otázkou pár kilometrů. A pozor – působí blahodárně na jeho ego! Doporučujeme vyzkoušet.

Reklama

Načítám