Hlavní obsah

10 aut, kterých se majitelé rozhodně nechtějí vzdát

Foto: Archiv Garáž.cz

Podle nové studie webu iSeeCars lidé prodávají svůj vůz v průměru 7,3 roku od zakoupení. V případě některých automobilových značek je však doba držení automobilu ale výrazně nadprůměrná.

Článek

Specialisté na průzkumy v automobilovém průmyslu analyzovali přes 15,7 milionu ojetých vozidel prodávaných původními majiteli s cílem zjistit, po jaké době se majitelé nového vozu rozhodnou svůj automobil vyměnit. V případě první desítky modelů činila průměrná doba vlastnictví od 8,8 do 10,6 roku, tedy o 21 až 45 procent více než činil celkový průměr 7,3 roku. Těchto 10 nových modelů si majitelé ponechávají nejdelší dobu po zakoupení. 

1. Toyota Land Cruiser

Foto: Archiv Garáž.cz

Vozem, který si majitelé ponechávají v průměru vůbec nejdéle, je Toyota Land Cruiser s průměrnou dobou vlastnictví 10,6 roku. Land Cruiser se chlubí jednou z nejdelších tradic napříč všemi modely značky Toyota – v různých podobách se na trhu objevuje již od 50. let minulého století. Současná generace se vyrábí již od konce roku 2007.

2. Porsche Boxster

Foto: Archiv Garáž.cz

Ačkoli jde o základní model automobilky Porsche, majitelé si svého Boxstera ponechávají v průměru 9,9 roku, čímž se tento model stává nejdéle drženým sportovním vozem na seznamu. Zvážíme-li, jak jemné designové retuše jednotlivých generací vozů Porsche provádí, nepřekvapí, že majitelé jednoduše nepociťují potřebu koupit si každých pár let vůz nový. 

3. Ford Expedition

Foto: Archiv Garáž.cz

Vedle modelu Ford Explorer se zařadil i Ford Expedition, další ze zástupců kategorie SUV. Jednou z pravděpodobných příčin, proč rodiny lpí na svých SUV po tak dlouhou dobu, je čekání, až děti trochu povyrostou – s vědomím, že nový vůz nebude od dětí hned zaneřáděný. 

4. Mercedes-Benz SLK

Foto: Archiv Garáž.cz

Uvedený vůz již není součástí modelové řady Mercedes-Benz. Průměrný majitel se jej drží po devět let, čímž se tento model dostává na druhou příčku v rámci nejdéle vlastněných nových osobních vozů na trhu. 

5. Ford Explorer

Foto: Archiv Garáž.cz

Dalším vozem SUV, který si zákazníci drží po dlouhou dobu, je Ford Explorer s průměrnou délkou vlastnictví 8,9 roku. Díváme-li se pouze na nejprodávanější modely na americkém trhu, Ford Explorer se chlubí nejdelší průměrnou dobou vlastnictví mezi nejoblíbenějšími modely, a překonává tak Hondu Accord (8,4 roku) i Toyotu Camry (8 let).

6. Toyota Sequoia

Foto: Archiv Garáž.cz

Jedním z možných důvodů, proč majitelé vozů Toyota Sequoia lpí na svých SUV po dlouhých 8,9 roku, je to, že Toyota jim jednoduše nenabízí možnost koupě vozu nové generace. Sequoia je jedním z nejstarších zástupců v modelové řadě japonské automobilky, přičemž současná generace uvedená v roce 2008 prošla jen drobnou modernizací. 

7. Chevrolet Corvette

Foto: Archiv Garáž.cz

Průměrná doba vlastnictví Chevroletu Corvette činí 8,8 roku, podobně jako u první trojice vozů na tomto seznamu. Jde o jediný americký sportovní vůz v Top 10.

8. Toyota Avalon

Foto: Archiv Garáž.cz

Toyota Avalon s průměrnou dobou držení 8,8 roku je jediným sedanem na tomto seznamu. Do top desítky se neprobojovala Toyota Camry (průměrně 8 let), o něco lépe si vedla Honda Accord s průměrnou dobou vlastnictví 8,4 roku.

9. Toyota 4Runner

Foto: Archiv Garáž.cz

Posledním ze čtveřice vozů Toyota na tomto seznamu je SUV 4Runner, které si majitelé v průměru nechávají 8,8 roku. Spolehlivé SUV je již tradičním zástupcem modelové řady Toyota a není překvapením, že si jej majitelé ponechávají nadprůměrně dlouho.

10. Audi TT

Foto: Archiv Garáž.cz

Nové Audi TT si majitel v průměru ponechá 8,8 roku. Jde o jeden ze čtyř sportovních modelů na tomto seznamu. K délce vlastnictví vozů Audi TT zde pravděpodobně přispívá i delší období mezi uváděním nových modelů. První a druhá generace sportovních vozů Audi TT byla na trhu vždy osm let. 

Reklama

Načítám