Hlavní obsah

Mercedes třídy S umí z výrobní linky odjet sám, bez řidiče

Foto: Archiv Garáž.cz

Větší rozšíření autonomních aut zatím brzdí evropská legislativa. Mercedesu to nevadí a schopnosti vozů využívá aspoň na výrobní lince. Luxusní esko si po dodělání samo odjede na parkovací místo.

Článek

Německá automobilka Mercedes-Benz je z pohledu autonomního řízení asi ze všech nejdále. Už před lety na frankfurtském autosalónu prezentovala luxusní sedan S, který dokázal v běžném provozu ujet kolem stovky kilometrů bez zásahů řidiče. Současný model třídy E by dokázal sám předjíždět, pokud by nebyla legislativa v evropské unii tak úzkoprsá. Možná už by současné nové esko umělo v pohodě brázdit dálnice, ale bohužel, zatím se musíme spokojit pouze s tím, co máme k dispozici. I tak fungují asistenční systémy automobilky ze Stuttgartu velmi dobře.

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď se objevilo na internetu video, kde je vidět, jak je nejnovější model S po faceliftu dokončen na výrobní lince a sám z linky sjede. Pak si najde parkovací slot, kde je následně připraven k přepravě k oficiálnímu dealerovi. Automobilka Mercedes tím testuje experiment finalizování výroby, kde by si funkční test dokázal automobil udělat úplně sám. K dispozici bude mít cestu o délce 1,5 kilometru, v průběhu které se otestují schopnosti autonomního řízení, parkování, ale také funkčnost ostatních částí auta.  

Reklama

Načítám