Hlavní obsah

Travis Pastrana vyjel Mt. Washington pod šest minut

Foto: Archiv Garáž.cz

Kašlete na Nürburgring a zapomeňte na Pikes Peak. Po vyasfaltování slavné vrchařské prémie v Coloradu je totiž na čase, abyste zaměřili svou pozornost na druhý nejslavnější americký krpál, kde už pár let vládne Subaru.

Článek

Mount Washington je na východním pobřeží a je to mimochodem hora s nejhorším počasím na světě. Místní observatoř je přikována k hoře masivními řetězy a v 1934 tu zaznamenali poryv větru o rychlosti 370 km/h. To bylo dlouhých 60 let rekordním vichrem a dodnes je to největší vítr zaznamenaný mimo hurikán nebo tornádo. Vyškrábat se nahoru a zažít pořádný fičák (ano, pěkně tu fouká prakticky kdykoliv) lze za drobný poplatek po nádherné silničce, kterou jsem měl tu čest absolvovat - bohužel jen v autě z půjčovny. Silnice na Mount Washington splňuje všechny předpoklady zabijáckého horského průmyslu - nemá svodidla, místy je zatraceně uzoučká, je na ní spousta slepých vracáků do kopce a... má řadu šotolinových úseků.

Není tedy divu, že se tu jezdí slavný závod do vrchu, který ale stojí tak trochu ve stínu slavného Pikes Peak. Travis Pastrana tu letos zlomil se svým Subaru předchozí rekord svého týmového kolegy Davida Higginse (bratr slavnějšího Marka Higginse, šampiona závodu Isle of Man TT), a to o dobrých 25 sekund. Z 6 minut 9 sekund se rekord posouvá na 5:44. Je Pastrana takový šikula za volantem? To posuďte z on-boardu. Pastrana vyhrál několik X-Games, dobře se mu dařilo v Global Rally Crossu a drží několik rekordů ve skoku dalekém, což možná není nejpreciznější disciplína, ale naznačí vám, že tenhle kluk se toho nebojí. A do toho kopce se žene s vypnutým pudem sebezáchovy. Možná je v tom trochu klika, ale co je doma, to se počítá.

Reklama

Načítám