Hlavní obsah

Inteligentní retardér: Když jedete pomalu, ani jej necítíte!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retardéry, tedy různé zpomalovací prahy a vyvýšené přechody jsou jedním z morů silnic. Ničí vám podozek auta, dělají hluk, zvyšují lokální emise, protože auto před nimi musí brzdit a poté znovu zrychluje. Nyní ale přichází první inteligentní retardér.

Článek

Unikátní výrobek nyní představuje firma badennova. Její inteligentní retardér odměňuje řidiče, kteří přes něj jedou pomalu. Pokud totiž zpomalíte pod jistou nastavenou hranici, celý zpomalovací práh změkne a vy o něm téměř ani nevíte. Neničíte si tak podvozek vozu, ani nedělá přejezd zbytečný hluk. Naopak když jedete rychle, zůstane retardér tuhý. 

Jak je to možné? Retardér je totiž tvořen z kapaliny, která mění své vlastnosti v závislosti na tom, jak náhlou silou na ni působíte. Buďte k ní jemní a ponoříte do ní ruku, pokud se však rukou napřáhnete, od kapaliny se odrazí. Ostatně vše je vysvětleno ve videu, tak si jej pusťte!

Reklama

Načítám