Hlavní obsah

Šílenec jezdí denně se svým Porsche Turbo

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájezd mnoho set tisíc kilometrů není výsadou pouze prvních generací Škody Fabia či Superb. Pořádnou nálož kilometrů můžete najet třeba s legendárním Porsche 911, podobně jako její kanadský nebo český majitel.

Článek

Obdivujeme majitele rychlých sportovních aut, kteří je nenechávají stát v garáži, ale jezdí s nimi každý den. Jsou to přece auta a ty nemají postávat dlouhá léta v garáží, mají jezdit. Přesně tím se řídil Kanaďan Bill MacEachern, který ve svém autě najel přes milión kilometrů. A pozor nebylo to ledajaké auto, ale přímo Porsche 911, navíc jedno z těch nejlepších. Tedy model 911 Turbo z roku 1976, kterému se přezdívalo Widow maker - ovdovovač. Důvodem bylo obří turbo s obří prodlevou, které některým řidičům dělalo velké problémy. Každopádně tenhle Kanaďan auto používal více než 40 let každý den. Špičkově se o něj staral a za to se mu odvděčilo skvělým fungováním a spolehlivostí. Ptáte se, jak je možné, že Porsche vydrželo takový počet kilometrů?

Je to pouze a jen o přístupu majitele auta. Pokud jezdíte a čekáte na to, než se auto zastaví, tak samozřejmě nemůžete počítat s tím, že vám auto vydrží na věky. I u auta je důležitá prevence. Je to vlastně stejné jako s lidským zdravím. Pokud se o sebe staráte, máte zdravý životní styl, tak je pravděpodobně, že se dožijete více let. U auta to platí také. Pokud se dělají pravidelné servisy a k tomu se preventivně provádějí nějaké prohlídky, můžete počítat s tím, že vaše auto najede více kilometrů. K tomu se také přidává používání kvalitnějších dílů, olejů, tankování kvalitního benzínu a dalších ingrediencí, které minimálně poslouží k tomu, že auto netrpí a nemá zbytečné závady. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Nicméně vysoké nájezdy na sportovních autech nejsou výsadou pouze zahraničních majitelů. My sami známe jednoho člověka, který by se v budoucnu mohla přiblížit podobné metě. Má o něco novější Porsche, ale používá jej stejně jako Kanaďan. Náš kamarád Honza si pořídil Porsche 911 Turbo generace 996 z roku 2003. Když ho před 3 lety koupil, mělo najeto nějakých 60 000 km. V současné době už je na 175 000 km a těší se na další skvělé kilometry. Honza o svoje Porsche pečuje úplně stejně, jak jsem popisoval výše. K tomu navíc přidává ještě lehké úpravy, které auto neustále vylepšují a nepoužívá nic jiného, než originální díly Porsche. Jenom na doplňcích je v jeho autě takový jeden kvalitní prémiový hatchback nižší střední třídy. Honza se svou 911 Turbo jezdí každý den, používá jej jako služební auto a zároveň s ním občas vyrazí na okruhy. Jediné, co by v ostrém tempu mohlo fungovat lépe, je pětistupňový automat od Mercedesu, který je však spolehlivý. Jinak své Porsche miluje!

Reklama

Načítám