Hlavní obsah

Video: Nejrychlejší Camaro všech dob krouží po Nordschleife

Foto: Archiv Garáž.cz

Další týden, další rekord. Tentokrát by měli zpozornět jak fanoušci, tak odpůrci amerických vozů. Chevrolet Camaro už několikrát dokázal, že jízdně poněkud vyspěl. A teď jeho nejostřejší verze nechává konkurenci daleko za sebou.

Článek

Chevrolet Camaro ZL1 1LE má neuvěřitelných 660 koní a 881 N.m, takže o rychlost na rovinkách rozhodně není nouze. Byla by ale obrovská chyba ho stavět do stejné kategorie jako třeba Hellcat. Camaro je totiž díky svému pokročilému podvozku víc než jen pojízdným svalem, jak ostatně mnohokrát ukázalo v mnoha testech. I předchozí verze ZL1 dokázala na Nordschleife porazit mnoho zvučných jmen, ale současná generace s motorem z Chevroletu ZR-1 (přeplňovaný osmiválec o objemu 6,2 litru) má zdaleka nejvyšší výkon v historii téhle modelové řady. ZL1 je tak pokročilé, že Chevrolet ani neuvažuje o vrcholném Z28. Auta s traťovým balíčkem 1LE jsou pak něčím na způsob Shelby GT350R - totální okruhovou zbraní, která je o 27 kilogramů lehčí, má větší brzdy, výkonnější chladiče, ručně stavitelný podvozek a speciální letní směs Goodyear Eagle F1 Supercar 3R, která patřičně lepí.

Není tedy divu, že na Nordschleife nové ZL1 1LE pojelo předchozí ZL1 o nějakých třináct sekund. A to prosím s manuálním šestikvaltem. Šéfinženýr Al Oppenheiser se na videu s řízením hodně pere, je vidět, že Camaro nezapře své předky a rozhodně chce divočit víc, než třeba gétéčka od Porsche. Výsledný čas ale přesto bere dech, vždyť je tahle mašina nejen zdaleka nejrychlejším muscle carem na Ringu, ale s časem 7 minut a šestnáct sekund předjela o dvě sekundy i předchozí generaci Porsche 911 GT2 RS. A to je vyhlášení války! Není divu, že Porsche novou generaci zatím oficiálně neoznámilo. Nejdřív je potřeba zajet rekord na Nordschleife, bez toho se dneska marketing nedá dělat!

Reklama

Načítám