Hlavní obsah

Ford bude dovážet auta do USA z Číny, Trumpovi navzdory.

Foto: Archiv Garáž.cz

Možná si pamatujete, jak americký prezident Donald Trump kritizoval továrnu Fordu v Mexiku. Americké vozy by se prý měly vyrábět v USA. Ford však nyní oznámil, že v roce 2019 přesune výrobu z Mexika do Číny.

Článek

Americká automobilka Ford včera oznámila, že přesune část výroby modelu Focus do Číny, odkud bude vůz dovážet na americký trh. Sází přitom na dlouhodobě nízkou cenu ropy a stabilní Americko-čínské obchodní vztahy. Zdá se tedy, že Čína bude pro americký automobilový průmysl čím dál silnějším spojencem a nahradí tak Mexiko jakožto levnou montovnu aut. Ford říká, že přesun výroby z Mexika do Číny v půlce roku 2019 je čistě finanční záležitostí, která může ušetřit až 500.000 dolarů. Na druhou stranu, Ford rovněž počítá s tím, že letos dodá pro Čínský trh 80.000 automobilů. 

V lednu letošního roku kritizoval Donald Trump Ford za to, že přesouvá výrobu menších vozů do Mexika. Ford na to odvetil, že neuskuteční plány na stavbu nové továrny za 1,8 miliard dolarů v San Luis Potosi a místo toho bude Focus vyrábět v již existující továrně Hermosillo. Nyní se tedy očekávají další změny.

Reklama

Načítám