Hlavní obsah

Nejdražší Rolls-Royce? Možná. Nejošklivější? Určitě!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním Concorso d’Eleganza Villa d’Este nezářilo jen nové osmičkové BMW a M4 v závodním GT provedení. Zuby ukázal také zakázkový Rolls-Royce, jehož cena atakuje i ty nejsmělejší miliardářské sny.

Článek

Přípomínaly vám někdy limuzíny od Rolls-Royce majestátné silniční jachty? Tak Rolls-Royce Sweptail tuhle iluzi dotahuje do konce. Značka staví své vozy v britském Goodwoodu, ale spadá pod německý koncern BMW. Její Sweptail je jediný svého druhu, vůz vyrobený speciálně pro zámožného zákazníka, který nedal automobilce žádný strop, co se týče finančních nákladů. Důležité pro něj bylo, aby si splnil sen o absolutním luxusu a estetice. Ano, krása je subjektivní. Zezadu se nám svažující se křivky a především náramné zadní okno velmi líbí. Zepředu je to ale bezmála katastrofa a myslíme si, že sériový Rolls-Royce je mnohem hezčí. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více, ale vysvětlujte to lidem s bezednou kapsou.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na druhou stranu na tuhle věc budete pravděpodobně častěji koukat zezadu, když vás předjede a její řidič poveze majitele vstříc ještě lepším zítřkům. Ke spekulacím o ceně přesahující 12 milionů dolarů se sice ředitel značky nevyjádřil, ale dodal, že stavba byla velmi velmi nákladná a Sweptail je s přehledem nejdražší nový vůz na trhu. Udělejte si závěr sami - těch dvanáct milionů je dost možná ještě podstřelených, protože někteří zákazníci dneska absolutně nemají problém házet peníze tzv. do černé díry.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rolls-Royce to prý do budoucna rozhodně motivuje k dalším podobným projektům. Nový platforma Phantom VII vlastně ještě usnadní stavbu speciálních variant, ačkoliv s nimi automobilka nechce plýtvat - kouzlo je samozřejmě v jejich výjimečnosti. Hezky je to vidět u Ferrari, které si svými zakázkovými modely přijde na ohromné peníze. Je tedy dost možné, že se v budoucnu dočkáme nějakého dalšího rekordmana. Osobně bychom si za těch 12 milionů dolarů dokázali zaplnit hned několik garáží klasikami svého mládí, ale holt má každý jiné sny. A důležité je, že má na to, aby si je splnil.

Reklama

Načítám