Hlavní obsah

Podle Michelinu kupují zákazníci nové gumy příliš brzy

Foto: Archiv Garáž.cz

Taky vám nedává smysl, že výrobce pneumatik peskuje zákazníci, že u něj utrácejí příliš často? Vypadá to, že se ve Francii zbláznili ve jménu životního prostředí. Hezky si to poslechněte, než vyrazíte do pneuservisu.

Článek

Pokud budete číst pozorně mezi řádky, najdete v tiskovce od Michelinu trochu toho poplácání po vlastních zádech a samozřejmě i obavy o životní prostředí, takže o úplné bláznovství zase nejde. Na druhou stranu je pozoruhodné, že s něčím podobným nepřichází nezávislá organizace. Michelin nám prostě tvrdí, že měníme pneumatiky příliš brzy. Zákonem povolený minimální vzorek je 1,6 milimetru. Michelin tvrdí, že jeho gumy se při takovém sjetí pořád ještě chovají lépe, než některé ultralevné pneu při plném vzorku. Není tedy žádný důvod měnit pneumatiky při vzorku tří milimetrů, jak to většina Evropanů činí. Tahle data má Michelin z měření vlastních gum, které se dostávají do výslužby v pneuservisech. Jinými slovy: Mnoho z nás vyhazuje gumy, které by ještě mohly pár měsíců sloužit.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ročně to dělá až 128 milionů gum navíc, kvůli kterým se neuspoří až 7 miliard EUR. Hmm, ale pořád nechápeme, proč si pod sebou Michelin podřezává finanční větev. Že by tušil svou výhodu při minimálním vzorku? Tiskovka totiž končí výzvou novinářům, aby prováděli víc testů pneumatik se vzorky mezi třemi a dvěma milimetry, čímž veřejnost přesvědčí o tom, že takto sjeté gumy jsou pořád ještě krásně použitelné. A michelinky při takovém otrhání možná předběhnou konkurenci, což? Možná jsme příliš paranoidní, možná to s námi panáček Michelin opravdu myslí dobře. Schválně si běžte vzorek na nedávno měněných letních pneu zmeřit, abyste zjistili, jestli vydrží celou sezónu.

Reklama

Načítám