Hlavní obsah

Naftový brexit: Za sešrotování dostanou Britové přes 60 000

Foto: Archiv Garáž.cz

Ve Velké Británii jezdí přes 11 milionů dieselových aut a vláda by je ráda v dohledné době poslala na vrakoviště dějin. Dokonce už má i plán zelených pobídek, který by měl jejich majitele motivovat k obměně vozového parku.

Článek

Dieselgate samozřejmě i na ostrovech rozpoutala debatu o škodlivosti naftových motorů a jedna ze studií typu "vědci zjistili" dokonce uvádí, že emise oxidů dusíku mohly jen loni za předčasné úmrtí jedenácti tisíc Britů. Na to samozřejmě veřejnost slyší a nafta už jí moc nevoní, což se projevuje na poklesu prodejů nových vozů. Ostatně i většina automobilek má v plánu nahradit naftové motory malými a úspornými benzíny, případně hybridy. Diesel to má do několika let spočítané, ale britské vládě jsou evidentně trnem v oku i současné a starší vozy s tímto pohonem. Minimálně 20 procent z oněch 11 milionů dehtových povozů je totiž starších 12 let. A právě na ty se nový program zaměřuje.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vláda jednoduše slibuje, že majitelům těchto starších vozů vyplatí jednorázové, říkejme tomu klidně šrotovné, ve výši dvou tisíc liber, což je v přepočtu něco málo přes šedesát tisíc korun. Ano, při nákupu nového vozu je to kapka v moři, ale mluvíme tady o dvanáct let starých vozech... u takových už je podobný obnos značným podílem z hodnoty vozu. Na druhou stranu, jestli britská vláda zároveň bude penalizovat ty, kdo si své dieselové stařečky ponechají, těžko říct, kdo od stávajících majitelů staré nafťáky odkoupí. Akce by mohla zbavit národní vozový park těch největších křápů, ale na jeho razantnější omlazení budou potřeba i nějaké ty zelené pobídky.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tak či onak do toho Britové šlapou a podobně osladit nákup nového, zeleného vozu se chystá i německá vláda (tam půjde o tisíce EUR). A u nás? Politici se budou muset hodně snažit, aby z vesnic vymetli nesmrtelné Felicie, které jsou pravda v drtivé většině benzínové, ale pomáhají k tomu, aby průměrné stáří vozového parku brzy dosáhlo věku, kdy může dostat občanku a začít sexuálně žít.

Reklama

Načítám