Hlavní obsah

Malá americká města šetří a nahrazují asfalt šotolinou!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle nejsou žádné fake news. Skoro tři desítky amerických maloměst v loňském roce začalo některé ze svých komunikací měnit ze silnic na erzety. Zatímco Pikes Peak se vyasfaltoval, jinde jdou kvůli omezenému rozpočtu opačným směrem.

Článek

V opravdu malých vískách není šotolina žádnou novinkou, ne každé město si může dovolit udržovat kvalitní silnice. Jenže teď se k podobnému kroku odhodlala Omaha, což je bezmála půlmilionové město. Před čtyřiceti lety se tu rozhodli postavit silnice z nepříliš kvalitního materiálu, a teď se jim to vrací i s úroky. Radnice spočítala, že na opravu všech popraskaných silnic by musela vydat půl miliardy dolarů. A takové peníze v rozpočtu jednoduše nemá. Řešení je brutální - místo záplatování děr se asfalt obrousí a nahradí šotolinou. Několik desítek ulic už touhle transformací prošlo a další to čeká. Místní jsou z toho v rozpacích. V jedné z ulic takhle vytrhali asfalt už v roce 2014. Prý zkušebně. Obyvatelé domů se těšili na nový sametový asfalt, ale zjevně marně - před pár týdny město oficiálně ohlásilo, že návrat k šotolině je definitivní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jako fanoušky rallyových závodů nás to samozřejmě láká. Představujeme si, jak s nějakou zadokolkou ladně driftujeme v bezpečných rychlostech na podobných "polňačkách" ve městě. Na druhou stranu je z ohlasů zjevné, že realita obyvatel se liší od zážitků podobných závodníků. Při velkých deštích se totiž na tyhle transformované ulice drolí asfalt z těch ostatních, protože kde se přestalo trhat, tam se přechod mezi asfaltem a šotolinou nijak neošetřil a jednak, jak asi tušíte, je šotolinová silnice pěkně prašná - představte si ji v městské zátěži, kdy po ní jezdí stovky aut za hodinu. Bydlet přímo u ní znamená instalovat všude prachové filtry a vykašlat se na mytí oken, protože byste nedělali nic jiného. A teď si to ještě představte v tom správně parném americkém létě, kdy potřebujete otevřít okno nebo alespoň rozjet klimatizaci na plné obrátky. Raději doufejte, že máte u baráku i okno do dvora nebo zahrady.

Foto: Archiv Garáž.cz

Americe takhle tiká bomba nejen co se týče silnic, kdy malé obce prostě nemají na opravy, natož rozšiřování komunikací (dva kilometry nově položené silnice často znamenají půlku nebo víc ročního rozpočtu), ale především v podobě několika tisíc rozpadajících se mostů, viaduktů a dalších klíčových prvků. Není divu, že nejprodávanějším autem na venkově je pořád s velkým náskokem Ford F-150.

Reklama

Načítám