Hlavní obsah

Pneumatika pro legendární supersport je po letech zas k mání

Foto: Archiv Garáž.cz

Když vlastníte nějaký legendární vůz a jezdíte s ním, je občas problém sehnat nové díly, které by odpovídaly originálu. Majitelé Jaguaru XJ220 teď mají o starost míň. Na trhu je nová pneumatika přímo pro ně.

Článek

Bridgestone v září 2016 poprvé představil projekt výroby nových pneumatik s nejmodernějšími technologiemi pro legendární Jaguar XJ220. Vývoje takové pneumatiky se již několik let dožadovali majitelé těchto klasických vozů.

O čtyři měsíce později, během nichž byly vyvíjeny, hodnoceny a ve stovkách kol na závodním okruhu testovány prototypy v 17 různých variantách, byla nyní konečná podoba pneumatiky schválena nejen inženýry společnosti Bridgestone, ale i Justinem Lawem – nikdo jiný neujel s vozem XJ220 více kilometrů. Díky jeho aktivní účasti na tomto projektu bylo možné zajistit, aby nová pneumatika poskytovala ještě lepší provozní vlastnosti a výkony než původní pneumatiky, jimiž byl vůz vybaven.

Foto: Archiv Garáž.cz

Justin k tomu řekl: „Je nezbytné znát nejen pneumatiky, ale také všechno o voze a o tom, jaké má mít jízdní vlastnosti. Jsem jedním z nemnoha lidí, kteří měli to štěstí a řídili tento vůz pravidelně během uplynulých 23 let. Celkem jsem s ním ujel více než 160 000 kilometrů.“ „Ale nedejte jenom na má slova,“ pokračoval. „Se společností Bridgestone jsme dali opět dohromady inženýry a zkušební jezdce z doby před 25 lety, čímž jsme v podstatě zaručili dokonalý výsledek naší práce.“ 

„Fanoušci automobilů na celém světě oceňují atraktivitu modelu Jaguar XJ220 a jeho historii. Z toho důvodu jsme se rozhodli vyprávět jeho příběh ve filmovém zpracování.“ Znovu můžete prožít tento zážitek společně s Justinem, Donem a vývojovým týmem Bridgestone, Andy Wallacem, Johnem Nielsenem, Alastairem Macqueenem a Shinichim Watanabem, kteří měli k dispozici Donův originální vůz z předvýrobní série (podvozek č. 004).

Reklama

Načítám