Hlavní obsah

Je to oficiální: Audi už na Le Mans nikdo neuvidí

Foto: Archiv Garáž.cz

Stín Dieselgate si vybral oběti i mezi závodními týmy. Všichni víme, jak to dopadlo s Volkswagenem ve WRC, ale klidit se muselo hlavně Audi se svým dieselovým hybridem. Pořád ale zbýval kousek naděje, že ho uvidíme v jiných než továrních barvách.

Článek

Svou bohatou kariéru zakončil vůz vítězstvím v posledním závodu WEC, ale mnozí doufali, že to není poslední jízda speciálu pro rok 2016. Audi bylo nuceno zastavit aktivity továrního týmu, ale to ještě neznamená, že by nemohlo poskytnout zázemí některému ze soukromníků. A že tu byli vážní zájemci, např. americký tým Penske. Roger Penske má odzávoděno a odbednováno, takže by rozhodně čtyřem kroužkům neudělal ostudu - sám ostatně prohlásil, že oslovil Audi hlavně proto, aby svou premiéru v Le Mans strávil v čele pelotonu a nikoliv na chvostu. Jednání prý probíhala několik týdnů. Šlo o převzetí speciálu pro rok 2016, protože - na rozdíl od WRC - nestihlo Audi vůz pro nadcházející sezónu dokončit. Existuje jen jako model v měřítku 1:18 - funkční auto v životní velikosti už inženýři nepostavili. Audi v Le Mans bylo kvůli svému naftovému pohonu první na ráně, když se v důsledku Dieselgate škrtalo.

Foto: Archiv Garáž.cz

A právě ta nafta se mu stala definitivně osudnou. Roger Penske se snažil a za jiných okolností by zřejmě i uspěl. Audi ovšem cítí, že kroky celého koncernu jsou teď sledovány velmi pečlivě a přísně. Nasadit do Le Mans znovu diesel-elektrický hybrid a tvářit se, že je vše v pořádku, protože neběží v továrních barvách, by stejně bylo mnohými chápáno jako pokrytectví. Podobně jako Volkswagen ve WRC se tak Audi na letošním Le Mans neobjeví. Je to velká škoda pro všechny fanoušky, ale něco nám říká, že Porsche bude koncern reprezentovat víc než dostatečně.

Reklama

Načítám