Hlavní obsah

Dieselům zvoní hrana. Další město jim zakáže vjezd

Foto: Archiv Garáž.cz

Pomalý konec dieselových motorů se pomalu stává blízkou realitou. Posledních několik let neslyšíme nic jiného a zhruba do deseti let o ně přijdeme úplně. Pomaličku je totiž vytlačí hybridní modely.

Článek

Možná, že jste si už někde přečetli informaci o tom, že do roku 2050 chtějí některé státy Evropy zakázat provoz automobilů s konvenčním zážehovým či vznětovým motorem. Největším propagátorem této myšlenky je Norsko, následované Holandskem a překvapivě také Spojeným královstvím, které je zároveň centrem veškerého motorsportu. Ještě před tím budou dieselové motory plíživě vytlačovány z jednotlivých měst. 

A teď se o slovo hlásí Stuttgart. Domovina automobilek Mercedes-Benz a Porsche se chce připojit k dohodě Paříže, Madridu a Atén, se zákazem vjezdu automobilů s dieselovým motorem, který nejvíce znečišťuje prostředí. Zatím se ale nemusíte bát, protože půjde o auta, která nesplňují emisní limit EURO6. Současná emisní norma počítá maximálně s 80 miligrami NOx na kilometr. V současné době splňuje nejnovější normu pouze 10% automobilů, ale v příštích letech se počítá s nárůstem až na 50%.

Již zmiňované tři státy, chtějí zrušit pohyb dieselových automobilů ve svých zemích do roku 2025, což je relativně blízko. Nejhorší na tom všem je, že nikdo nemyslí na sběratele veteránů a nadšence starších aut. Přeci jen by tu měla být možnost přihlásit a provozovat starší vůz s dieselovým vozem v případě, že půjde o sběratelský kousek. No uvidíme, jaká bude v následujících letech realita.  

Reklama

Načítám