Hlavní obsah

V Kalifornii žalují Apple, že jim během jízdy nezakazuje SMS

Foto: Archiv Garáž.cz

USA - země neomezených možností. Podle některých to už neplatí, ale právníci by s tím určitě souhlasili. Pořád tu totiž můžete žalovat kohokoliv i za úplné voloviny. A teď to za absurdní banalitu pro změnu schytá Apple.

Článek

Že za volantem nemáte blbnout s telefonem už asi všichni víme. Říkali nám to chytří lidé, běželo to v televizi v rámci několika odstrašujících kampaní. Jsou na to zákony a berou se za to body. U nás i v Americe. Jak jsme ale mohli vidět na nedávných případech Tesly, americký řidič vyžaduje pokud možno stoprocentní ochranu před svou vlastní blbostí. A tak jeden kalifornský řidič žaluje firmu Apple za to, že telefony během jízdy neblokuje, i když by krásně mohla. Applu by stačilo jenom zkontrolovat pár senzorů, zjistit, že se člověk pohybuje konstrukční rychlostí přesahující schopnosti jeho nohou, a od rychlostí 30 (pro Usaina Bolta spíš 40) km/h některé funkce telefonu zablokovat. Lidi by si tak za volantem našli jinou zábavu. Třeba, ehm, řízení.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to samozřejmě totálně absurdní, ať už na to koukáte z jakékoliv strany. Žalující stranou je sice zraněný řidič z bouračky, při které osoba v protijedoucím voze smskovala a nevěnovala tedy pozornost řízení, ale Apple rozhodně není zodpovědný za trestuhodné chování jiného řidiče. Tím spíš, že blokování telefonu ve vysokých rychlostech je nesmysl, protože by plošně postihlo všechny účastníky silničního provozu, tedy kromě řidiče i pasažéry. A co v případě, že vás někdo honí či ohrožuje ve vysoké rychlosti a vy chcete zavolat policii? Budete muset nejdřív zpomalit nebo zastavit, abyste telefon mohli používat? Podobné manýry mají i některé navigace, které si za jízdy nenechají do nastavení sáhnout, a je to extrémně otravné, protože zjevně výrobce, při své snaze zachránit vás před sebou samým, nepočítal s pasažéry, kteří mohou v klidu ťukat do displeje i při dálničním kvapíku. Jistě, selský rozum vše vysvětluje, ve chvíli, kdy jste jakkoliv poškozený, musíte zažalovat všechny kolem. A čím větší je to korporace, tím větší šance, že to bude chtít mimosoudně ututlat.

Představte si na chvilku scénář blízké budoucnosti. Dva autonomní vozy do sebe nabourají. Řidič A zalažuje řidiče B a naopak. Oba společně i samostatně zažalují automobilku A a automobilku B. Automobilka A zažaluje automobilku B a dodavatele svého softwaru, přičemž druhá automobilka učiní totéž zrcadlově. A pokud všichni neumřeli, tak se soudí dodnes.

Reklama

Načítám