Hlavní obsah

Mercedes vyvinul nový počítačový touchpad pro auta

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ze zajímavých počítačových vychytávek, která se dostává do automobilového průmyslu je dotyková plocha, skrze kterou se prstem ovládá komunikační rozhraní. Zatím je to výsadou luxusní prémiových vozů, ale pomalu se dostane i do těch levnějších.

Článek

Finesu s názvem Touchpad najdete zatím u velkých luxusních sedanů BMW řady 7, Audi A8 nebo Mercedes-Benz třídy S. Trojice německých automobilek dotykovou plochu převzatou z notebooků postupně zavádí i do menších modelů. Každá z nich na to šla odlišným způsobem - má ji umístěnou na jiném místě, používá jiný materiál a různé tvary. Mercedes-Benz teď přichází s novinkou pro faceliftovaný model třídy C, který na trh přijde v příštím roce. Dotykový ovladač se bude daleko více podobat těm počítačovým. Je otázkou, jestli je toto finální podoba, která se následně objeví ve faceliftované verzi, ale všechny dostupné informace k tomu směřují. Nový touchpad zakomponován do místa za odkládací přihrádkou a zapadá mezi originální tlačítka.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rozhodně by to bylo vylepšení současného stavu, protože nyní jej má Mercedes zakomponován na vyvýšené místě nad ovládacím kolečkem. Při novém umístění by se nabízela podstatně větší plocha na psaní prstem s hrubším povrchem, který umožní přesnější psaní písmem pro vyhledávání v seznamu telefonních kontaktů či v navigaci. Navíc tady chybí tradiční kolečko a za touchpadem je opěrné místo, což by mělo být ergonomicky daleko přijatelnější. Mercedes tím rozšíří technologický doplněk, který postupuje od luxusního sedanu do střední třídy a během pár let s dostane až do nejmenšího modelu A. Faceliftovaný model třídy C dostane také nový design volantu a drobné vylepšení exteriéru. 

Reklama

Načítám