Hlavní obsah

Raritní Porsche jde do aukce za více než 50 000 000 Kč

Foto: Archiv Garáž.cz

Ferrari F40, Lamborghini Miura, Jaguar XJ220 nebo Porsche 959. Legendární supersporty, naprosté unákáty, prostě nejlepší auta z přelomu osmdesátých a devadesátých let, které kdy byly postaveny a naprosté technologické skvosty. Teď bude opět jeden na prodej.

Článek

Do diáře si zapište datum 8 února, kdy se bude konat aukce veteránů, youngtimerů a sportovních aut v rámci výstavy Retromobile v Paříži. K prodeji bude na několik desítek více či méně zajímavých sportovních vozů a veteránů. Jedno z nich však přímo vyniká. Jde o úžasný supersport Porsche. Placatý, rozšířený a prodloužený model 959, který byl vyroben jako homologační speciál pro závodní vůz skupiny B. Minimální množství tehdy vyžadovalo 200 sériových kousků, ale Porsche jich vyrobylo něco přes třista. Jenže v Paříži se ukáže naprostý unikát. Porsche totiž z celé série vyrobilo 29 kusů ve specifikaci Sport. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Porsche 959 bylo unikátní především použitou technikou. Za zadní nápravou byl plochý šestiválec o objemu 2,9 litru, přeplňovaný dvojicí turbodmychadel KKK, který nabízel výkon 450 koní. Motor byl kombinován se šestistupňovou manuální převodovkou a pohon byl všech kol s možností přenášení výkonu mezi přední a zadní nápravou. K tomu Porsche 959 dostalo také adaptivní podvozek s automaticky měnitelnou světlou výškou, elektronické vstřikování Bosch-Motronic a monitorováním tlaku v pneumatikách. Z celé série bylo několik speciálních verzí. Osm kousků bylo vyrobeno v provedení Komfort a 29 následně jako Sport, který měl zvýšený výkon na 515 koní a maximálně dosahoval rychlosti až 339 km/h. Všechny 959 nebyly vyráběny v Porsche, ale karosářskou firmou Baur. Německý výrobce následně nabídl pro všechny 959 tovární úpravu, která zvyšovala výkon na 530 koní a maximálku posouvala na 336 km/h. Cena za tento model byla astronomická. Základní verze stála ve své době 420 000 německých marek, ale třeba exkluzivní komfort, kterých bylo jen 8 pak stálo na 740 000 DM. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Aukční síň RM Sotheby očekává, že by se tohle výjimečné Porsche 959 ve špičkovém stavu mohlo vydražit i za 2 000 000 eur. A jaká je historie tohoto unikátu. Jako nové bylo prodáno americkému závodníku s českým jménem Vasek Polak. Jeho syn si osobně vůz vyzvedl ve Stuttgartu přímo v automobilce a projel s ním celou Evropy, aby se následně vydal až do Ameriky. O několik let později, Vasek Polak prodal vůz významnému sbětateli, který ho v roce 2008 prodal dalšímu sběrateli do Švýcarska. Teď se chystá opět do rukou nějakého automobilového nadšence. 

Úspěch na Dakaru

I když bylo Porsche 959 stavěno podle regul rallyov kategorie skupiny B, nikdy svoji rally kariru nezačalo. Důvod byl jednoduch. Nklady na jednu celou seznu by byly tak obrovsk, že by to pro Porsche nemělo ždn přnos. Ale co s nm? Porsche 959 se tak podvalo na rally Dakar s legendrnm jezdcem Jackym Ickxem. V roce 1985 z toho byla ostuda a všechny tři stroje odstoupily, ale o rok později už se spěch dostavil a Porsche 959 skončilo na prvn a druhm mstě. To bylo ale všechno. Pak se ještě jako 961 ukzalo na LeMans, kde v roce 1986 skončilo prvn sv třdě a 7 celkově.

Reklama

Načítám