Hlavní obsah

Ford Mustang v elektrice? Modrý ovál chystá revoluci!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu spotřební elektroniky CES se automobilky rozhlížejí do budoucnosti. A mezi nimi i Ford, který odhaluje plány na další pětiletku. Nepřekvapí vás, že je v ní spousta voltů a autonomních technologií.

Článek

I modrý ovál, který byl mezi americkými automobilkami svým způsobem pionýrem s nasazováním úsporných motorů Ecoboost, musí tlačit na emise a nabídnout ještě zelenější technologie. A ačkoliv hybridy a elektromobily už nějakým způsobem oťukával, teď přicházejí na řadu i jindy nedotknutelné modely. Ford investuje obrovské peníze do modernizace výrobních linek ve Flat Rocku a Dearbornu, udělal si z toho dokonce slušnou marketingovou kampaň, která prospěje i nastupujícímu prezidentovi Trumpovi. Ten automobilce opakovaně hrozil, ať neexportuje pracovní místa do Mexika - Ford teď vykouzlí sedm stovek pozic právě v americkém státě Michigan. A většina nových zaměstnanců bude pracovat na elektrifikaci stávajících modelů. Vyčnívají mezi nimi dva doposud výhradně benzínové bestsellery. Ford Mustang a Ford F-150. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Zní to trochu jako rouhání, ale Ford si hybridní verze u svého dělnického bestselleru a sporťáku pro pracující masy může dovolit. Budou totiž stát bok po boku ostatních motorizací, které prostě nelze vymazat z nabídky - tvoří jakousi oporu globálních prodejů celého Fordu. I proto nepřekvapí, že hybridní verze Fordu Mustang, která by měla přijít v roce 2020, spáruje elektromotor nikoliv se čtyřválcovým Ecoboostem, ale s oblíbeným osmiválcem. Očekávat tak můžeme nejen vyšší výkon v rámci faceliftu, ale především krouťák od nulových otáček - elektrifikace tak Mustangu pomůže k větší hbitosti a síle, nikoliv jen k zelenějším číslům.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vyšší tažnou sílu elektrického pohonu jistě využije i F-150 a na newton-metry uslyší všichni ti, kteří si ho pořizují na práci. Budou mít víc všeho, čistší svědomí a možná dokonce díky zeleným pobídkám trochu ušetří. Takže spokojení budou nakonec všichni, tedy alespoň v Americe. Nikam jinam zatím asi Ford zelené modely vyvážet nehodlá, alespoň v případě Mustanga a F-150. V následujících pěti letech by však chtěl přijít cca s tuctem hybridních a elektrických modelů. A některé z nich určitě nabídne i v Evropě, aby kontroval nástupu německé ekovlny. Čekají nás vskutku zajímavé časy. 

Reklama

Načítám