Hlavní obsah

Policie nakupuje auta za peníze určené hasičům a záchrance

Foto: Archiv Garáž.cz

V letošním roce se Policie České republiky rozhodla výrazně omladit vozový park prostřednictvím měřících Octavií a v minulém týdnu také koupí 135 nových motocyklů značky BMW. Byla by to skvělá zpráva, kdyby je neplatila z fondu, který financují řidiči a je určen primárně hasičům a zdravotníkům.

Článek

Zase to vypadá, že si chceme stěžovat na policisty, ale není tomu tak. Naopak jsme rádi, že dělají svou práci, někteří opravdu dobře a i pro ně je dobře, že dostávají novou, moderní techniku. Nám však vadí, z jakých peněz se tato technika financuje. Vlastně můžeme zjednodušeně říci, že si novou policejní techniku financujeme sami, a to i tu, která má primární cíl nás kasírovat. Takže až vás zastaví policejní hlídka třeba za rychlost v nové neoznačené Octavii, můžete se jich optat, jak se jim jezdí v autě, na které jste jim přispěli.

Foto: Archiv Garáž.cz

A to uvedeme na pravou míru. Vadí nám na tom jedna maličkost, kterou lze snadno přehlédnout. Nákup motocyklů a některých nových vozů se financoval z fondu zábrany škod, který je tvořen z odvodů z přijatého povinného ručení. Každý člen kanceláře pojistitelů, rozuměj pojišťovna, musí odvádět do tohoto fondu 3% z ročního přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti za každý kalendářní rok. Spadá do toho také povinné ručení, které platí každý majitel osobního vozu nebo motocyklu. Nedávno bylo právě kvůli tomuto fondu pojistné navýšeno.

Finance z toho fondu mají být primárně použity na financování základní techniky pro fungování složek integrovaného záchranného systému, do kterého spadají hasiči, zdravotní služba a také policie ČR. Nicméně, když se podíváme na rozdělení financí, tak 60% z těchto financí má jít na pořízení techniky hasičů, z toho pak 20% na ty dobrovolné. Dalších 15% má jít na ostatní složky integrovaného záchraného systému, tedy na zdravotní službu a polici. Následujících 15% pak na realizaci nějakých projektů a programů. Když se podíváte na stránku Fondu zábran škod na schválené projekty pro rok 2016, tak tam ale najdete pouze věci týkající se policie, Besipu, bezpečnosti a oblasti překračování rychlosti. Přehledné rozdělení peněz mezi jednotlivé složky nebo nákupy za letošní rok nikde nenajdete.

Ano, souhlasili bychom, kdyby se používaly i výše zméněné peníze pro policii, ale pouze v případě, že by se v návaznosti na to naše policie opravdu starala o výrazné zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Aby naše řidiče informovala, upozorňovala a pomáhala. Nejen měřila novými sofistikovanými vozidly - to je pouhý výdělek, o bezpečnost nejde.

Reklama

Načítám