Hlavní obsah

Audi vám dá na semaforech náskok díky technice

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern si po Dieselgate snaží v USA budovat pověst pokrokového výrobce, ale Audi tuhle cestu razilo vždy, a tak není divu, že přichází s přelomovou novinkou v rámci napojení vozu na širší infrastrukturu.

Článek

V čem nový systém spočívá? Prozradí vám, kolik času strávíte na semaforech! Audi se pomocí svého Audi Connect Prime jednoduše napíchne na chytré světelné signály a pošle do vaší přístrojové desky zprávu o tom, kolik zbývá času do chvíle, než se na semaforu objeví zelená. Tato příplatková technologie je k dispozici na novém Audi A4, Q7 a v Allroadu, ale rozšíří se i do dalších modelů. Kromě příplatku v zaškrtávačce výbavy si ale musíte připlatit i za předplatné Audi Connect Prime - na šest měsíců vás bude stát 5000,- aneb žádná sranda není zadarmo. Audi slibuje, že tento systém bude umět odpočítávat do zelené, efektivněji používat start-stop systém a pravděpodobně podle marketingu také vyřeší všechny zácpy na světě. Nebo alespoň v Las Vegas, protože nikde jinde zatím fungovat nebude - podmínkou jeho chodu jsou totiž moderní semafory, které umí auto tuto informaci poslat.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pominu, že v Las Vegas budete bez ohledu na barvu semaforu popojíždět krokem, protože většina lidí před vámi si chce vyfotit neony a nikoliv co nejrychleji projet po hlavní silnici, ale je tohle opravdu pokrok? Ano, možná by to mohlo houkat a blikat pár vteřin před zelenou, takže by to probudilo lidi, co mají nos v mobilu, i když na semaforu už je dávno zelená. To ale mluvíme hlavně o lidech, kteří jsou na světlech jako první. Pro ty další v řadě je informace o tom, že svítí zelená přece k ničemu, leda by systém uměl spočítat i ono zpoždění od zelené k vám, abyste věděli, kolik máte opravdu času. A pokud jste ten první šťastlivec, nemyslete si, že budete protáčet gumy vteřinu před zelenou, abyste vítězoslavně vyrazili do křižovatky. To budete tak maximálně první na ráně, protože procento lidí jezdících v USA i jinde na orano-červenou je pořád dostatečné, takže představa, že byste bez rozhlížení vjeli do křižovatky přesně ve chvíli, kdy padla zelená, je poměrně sebevražedná.

Ale na papíře tahle "fíčurka" vypadá hezky, to zase jo...

Reklama

Načítám