Hlavní obsah

EU chce zpřísnit testy emisí. Němci jdou ještě dál.

Foto: Archiv Garáž.cz

Od podzimu 2017 by se podle Evropské unie měly testy zpřísnit pro nová, o rok později pak pro všechna vozidla. Němci se ovšem chytají za nos ještě víc a nastupují norskou cestu.

Článek

Zatím není úplně jasné s jakým konkrétním návrhem EU přijde, ale časově se jedná o poměrně drakonické ultimátum. Od podzimu příštího roku by nové podmínky měly splnit nově vyráběné vozy, o rok později se pak přistoupí k úpravám i pro všechny ostatní, což by mohla být mnohem větší kudla do zad pro nás pro všechny. Cílem je prý obnovení důvěry veřejnosti po aféře Dieselgate. Tak jenom aby to nedopadlo na nás, co máme rádi starší auta, která si s emisemi zas tolik starostí nedělají.

Obnovovat důvěru samozřejmě chtějí hlavně Němci, v čele s Volkswagenem. O plánech německé vlády na štědré pobídky v oblasti hybridů a elektromobilů už jsme informovali, ale teď přichází Německo s tím, že v roce 2030 půjde v zemi registrovat jen vozy s nulovými emisemi. To zní přinejmenším ambiciózně, vzhledem k tomu, že i s pobídkami německá vláda plánuje prodej až 50 tisíc elektromobilů někdy v roce 2020. Jen pro srovnání, ročně se v Německu prodá cca 3,2 milionu vozů (údaje za rok 2015).

Reklama

Načítám