Hlavní obsah

Elektrické formule jsou nezajímavé. Montreal ruší závod.

Foto: Archiv Garáž.cz

Šampionát formule E ukazuje svoji druhou stránku, o které se už dlouho spekuluje. I přesto, že se závody jedou přímo ve velkých městech, chodí na ně málo lidí, jsou extrémně drahé a nezajímavé. Montreal se rozhodl zrušit závod pro rok 2018.

Článek

Šampionát elektrických formulí, ekvivalent královny motorsportu F1, je na velkém vzestupu. Z pohledu automobilek je o něj velký zájem a každým rokem se do něho některý ze světových výrobců aut přidává. Pro zajímavost v příští sezóně v něm odstartují týmy Audi, Renault, BMW, Jaguar, DS Automobiles, Mahindra, nově se připojí Mercedes-Benz a mluví se o Porsche. Nejdále je Jaguar, který k těmto závodům připojí vlastní sérii závodních elektrických SUV I-Pace.

Foto: Archiv Garáž.cz

Všechno to vypadá růžově, ale pouze z pohledu promotéra a automobilek, které v elektrických autech vidí velikou budoucnost. Promotér také zvolil pořádání závodů ve velkoměstech, kde mají elektromobily největší uplatnění, ale jak teď ukazuje starostka kanadského Montrealu, zase tak hezká budoucnost to nebude. Problémem jsou samozřejmě peníze, protože nezisková organizace Montreal It's Electric dluží 35 milionů kanadských dolarů, které musí zaplatit daňový poplatníci. K tomu se přidává malý zájem o tyto závody, protože se prodalo jen 25 000 listků a dalších 20 000 museli organizátoři rozdat zadarmo, aby se aspoň trošku zaplnily tribuny.

Nová starostka Valérie Plante tvrdí, že více než 24 milionů kanadských dolarů šlo na budování trati, poplatky za organizování závodu a další věci s tím spojené. Tím, že se jezdí přímo v centrech velkoměst, vznikl problém s budováním trati. Lidé si v Montrealu stěžovali, že to minimálně 14 dní před závodem způsobilo velké dopravní komplikace a omezovalo je to na běžném životě. I proto se Plante snažila závod přesunout na klasickou závodní trať, na okruh okruh Gillese Villeneuve, kde se jezdí běžná Formule 1, ale o to nebyl ze strany FIA zájem a tak závod v příštím roce 2018 zrušila.

Foto: Archiv Garáž.cz

No a na závěr se musíme zmínit i o velké nudě, která provází sledování závodů elektrických automobilů. Je to logické, protože všichni nadšenci do motorsportu chodí na závody, aby se podívali na rychle jedoucí stroje doprovázené úžasným zvukem. Tady se pouze díváte na rychlé formule, které zní jako vysavače. Stejně nudné je potom sledování formule E v televizi, kde jste zasypáváni množstvím komplikované grafiky, ve které máte problém se vyznat. Běžný nadšenec do motorsportu, tak po deseti minutách televizi vypíná a nebo přepíná na jiné programy. Je to překvapení? Není, protože myslet si, že k motorsportu prostřednictvím elektrických formulí přivedu nové lidi, je nesmysl. Skupina nadšenců do motorsportu je pořád stejná a neměnná a lidi, které zajímají elektrická auta, zase nemají rádi motorsport nebo je prostě nezajímá.

Reklama

Načítám