Hlavní obsah

Honza Černý míří na české Monte Carlo

Foto: Archiv Garáž.cz

Po vydařeném vstupu do českého šampionátu a nepovedených evropských Azorech jede posádka týmu MOGUL ŠKODA ACA RACING bojovat o další pódiové umístění na rally Šumava Klatovy.

Článek

Jan Černý s Petrem Černohorským skvěle vstoupili do letošního TrueCam mistrovství České republiky v rally. Na Valašské rally tvrdě bojovali s Václavem Pechem o druhé místo v celkovém hodnocení, ale vlivem technické poruchy a následného zvolnění skončili o jednu jedinou sekundu na třetím místě. I přesto posádka MOGUL ŠKODA ACA RACING týmu zanechala na první letošní soutěži velmi dobrý dojem. Překvapila zodpovědným, ale především stabilním výkonem. Jejich Fabia R5 fungovala až do předposlední zkoušky bezchybně. Honza Černý s Petrem Černohorským mohou stavět na dobrých základech a opět se pokusit posunout ve výsledkové listině ještě blíže k vytouženému celkovému vítězství. I na rally Šumava se tak očekává tvrdý boj o pódium. Jak to nakonec dopadne se dozvíme v sobotu v podvečer na cílové rampě.  

Foto: Archiv Garáž.cz

Rally Šumava Klatovy je mezi soutěžáckou špičkou oblíbenou soutěží pro svoji vynikající organizaci, pro krásné ale extrémně náročné rychlostní zkoušky a vlastní charakter, který se výrazně liší od ostatních soutěží v šampionátu. Pro posádku MOGUL ŠKODA ACA RACING týmu jde navíc o takovou skoro domácí rally, protože hlavní partner týmu, značka MOGUL, je jejím dlouholetým partnerem. V letošním roce se však týden před soutěží oči všech týmů upírají k předpovědi počasí, které se rozhodlo, že ještě na chvilku pustí ke slovu zimu. Tři dny před samotným startem tak na rychlostních zkouškách napadlo několik centimetrů sněhu. Všichni si hned vzpomněli na ročník 2009, kdy jezdce také překvapil sníh, a doufají, že do pátečního odpoledne, kdy odstartuje tradiční Čínovský okruh, se vše vrátí do normálu. Zatím to tak vypadá. V pátek by mělo být polojasno s teplotami kolem sedmi stupňů, v sobotu už přijde déšť a teplotně bude o jeden stupeň méně. To znamená, že Honzu Černého s Petrem Černohorským rozhodně nečeká procházka růžovým sadem. Na druhou stranu budou na tuto variantu velmi dobře připraveni, protože ve středu absolvovali test v podobně náročných podmínkách. Za volantem Fabie R5 natestovali kolem 40 km na kluzkém a mokrém povrchu, ale také na suchu. Cílem středečního testu bylo vylepšení nastavení Fabie R5 a dostání se do tempa po čtrnáctidenní přestávce.   

Foto: Archiv Garáž.cz

Jan Černý, jezdec MOGUL ŠKODA ACA RACING týmu: „Máme za sebou dvě soutěže. Jednu částečně povedenou a druhou nepovedenou. Na Azorech jsem udělal chybu a musel jsem odstoupit z dobrého místa, které slibovalo potřebný přísun bodů. Už jsem to ale hodil za hlavu a maximálně se soustředím na nadcházející Rally Šumava Klatovy, na kterou se hodně těším. Baví mě její špičková organizace, přístup p. Valenty a také náročné zkoušky, na kterých se nám dařilo jak s předokolkou, tak i se čtyřkolkou. Chceme navázat na Valašskou rally, kde jsme jeli dobře, ale přibrzdil nás technický problém. Auto prošlo rozsáhlou kontrolou a při testu jsme se snažili najít ideální nastavení pro náročné podmínky. Najeli jsme zhruba 40 ostrých km. Těší mě, že jsme se trefili do podobných povětrnostních podmínek, jaké by měly vládnout také v pátek a v sobotu. Jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Všechno se bude odvíjet od počasí a volby pneumatik, ale já se na tuhle výzvu moc těším. Chceme se bavit a bavit naše fanoušky s tím, že nezapomínáme ani na výsledek. Naším cílem je opět souboj o pódium.“

Foto: Lukáš Chum

Reklama

Načítám