Hlavní obsah

Nejbrutálnější Ferrari F40 poráží Porsche a McLareny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferrari F40 je jeden z nejlegendárnějších a nejobdivovanějších supersportů z osmdesátých let, ale podívejte se, jak si jeho unikátní závodní verze podávala stejně legendární McLareny a Porsche.

Článek

Ferrari F40 je ukázkou toho, jak skvělá byla osmdesátá a devadesátá léta. Měli jsme k dispozici ty nejkrásnější auta s neuvěřitelnou technikou bez většího množství elektroniky, jejichž řízení záleželo pouze na řidiči. Většina z těchto aut měla pohon zadních aut a ty nejlepší navíc motor umístěný uprostřed. Ferrari pro model F40 připravilo dvakrát přeplňovaný osmiválec s výkonem kolem 480 koní a celkově jich vyrobilo 1 311 kusů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Kromě standardních sériových modelů Ferrari vyrobilo ještě 18 závodních verzí LM, které byly připraveny odstartovat v šampionátu GT vozů a také, jak už název napovídá, v legendráním závodě LeMans. Jenže to nebyla jediná závodní verze modelu F40. V polovině devadesátých letech jezdila verze GTE. Byla to taková výrazně vylepšená verze LM, protože výkon se zvedl z 560 na 620 koní, jiný byl aerodynamický bodykit, šasi dostalo více karbonu a brzdy Brembo měly větší průměr.

Foto: Archiv Garáž.cz

K dispozici je video z jednoho závodu na okruhu v Monze, kdy za volantem Ferrari F40 GTE seděl mimo jiné také Paul Belmondo. Ano tipujete dobře, je to syn slavného herce Jeana Paula Belmonda, který mimo jiné závodil také dva roky ve formuli 1. Né nijak úspěšně. Podívejte se na ten neskutečný zvuk, ale také výkon, díky kterému F40 bez problémů objíždí své soupeře z řad Porsche a McLarenu.

Reklama

Načítám