Hlavní obsah

Motocyklista Valentino Rossi porazil rallyové specialisty!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu se v Itálii konala nejatraktivnější rallyová akce letošního roku. Tradiční Monza show představila pestré pole novodobých rallyových speciálů a historiků, jehož zlatým hřebem byl několikanásobný mistr světa motorcyklů Valentino Rossi.

Článek

Rally Show Monza je vlastně to samé jako Pražský rallysprint, tedy jedna velká zábava pro rallyové jezdce, kde se však za posledních pár let začalo jezdit pořádně ostře. Ještě aby ne, když se tam čas od času objeví také tovární tým s továrním jezdcem. Letos se v Itálii prezentoval Hyundai se speciálem i20 WRC a jezdcem Dani Sordem. Ani to mu ale nebylo nic platné, protože tady je nejrychlejší hvězdou Valentino Rossi, který deklasoval všechny soupeře. Italský specialista na kategorii MotoGP osedlal už po několikáté speciál Ford Fiesta WRC. Rossi rally miluje a už několikrát se ukázal na klasických podnicích. 

Rally Show Monza má oproti Pražskému rallysprintu velikou výhodu v tom, že se pořádá na klasickém závodním okruhu a tím umí nabídnout větší porci kilometrů a větší množství rychlostních zkoušek. Pro diváky jsou hned na několika místech namotána zajímavá místa, kde mohou vidět soutěžní speciály delší čas a především ve smyku. V Monze je také neuvěřitelná atmosféra, která se musí zažít. Akce začíná už ve čtvrtek a je vidět, že tady jde o to, ukázat speciály a závodníky rallyovým nadšencům pěkně na dlani. S každým si můžete popovídat, auta si detailně nafotit a prostě užít si klidnou, ale emotivní atmosféru. V pátek už se začíná závodit a rychlostní zkoušky čekají na posádky až do neděle. V pátek byly na programu tři rychlostní zkoušky, v sobotu jich bylo pět a v neděli opět tři. 

Foto: Archiv Garáž.cz

A jak to vlastně dopadlo? Na start nastoupilo kolem sta posádek z různých kategorií, i když se dá říci, že právě na rally show v Monze se objeví největší počet speciálů kategorie WRC a R5 z celého světa. A podle toho tak vypadají boje na rychlostních zkouškách. Valentino tady vyhrál už čtyřikrát a naposledy v loňském roce. Letos měl ve své podstatě jednoho nejzásadnějšího konkurenta, kterým byl Dani Sordo z továrního týmu a ještě se k nim přidal okruhový specialista Marco Bonanomi, který se posadil do Citroenu DS3 WRC. Valentino si svůj pátý trium nenechal sebrat a dotáhl Fiestu do cíle na prvním místě. 

Reklama

Načítám