Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme náčiní mistrů světa - Citroën DS3 R3T MAX

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno jsme si vyzkoušeli další závodní speciál, který vychovává nové mistry světa a je ideálním náčiním pro soutěžní potěr ve světovém šampionátu. Jde o maličký Citroën DS3 R3T, který má skoro stejný výkon jako Subaru Impreza WRX STI!

Článek

V automobilových soutěžích je to podobné jako ve formulích. Závodní týmy i automobilky se snaží hledat nové mladé talenty, které by posadili do nejlepších soutěžních speciálů kategorie WRC. Než se tak stane, musí si mladí závodníci projít různými kategoriemi. Na rozdíl o formulí se tady nezačíná v útlém věku kolem čtyř až pěti let, ale těsně před dovršením plnoletosti. Všechno začíná kategorií R2, což jsou auta s převážně atmosférickým motorem o objemu 1,6 litru s jednou poháněnou nápravou. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Pokud se v této kategorii ukáže talent mladého jezdce, přestupuje do vyšší kategorie R3, která se jako JWRC jezdí také v mistrovství světa. Pro tyto účely je připraven vůz od automobilky Citroën a z větší části se již podobá prestižní kategorii R5 či dokonce speciálům WRC. Pod kapotou je přeplňovaná jednašestka s výkonem kolem 250 koní, ale s točivým momentem přesahujícím 400 Nm, což se vyrovná závodní speciálům jako je Subaru Impreza STI nebo Mitsubishi Lancer EVO IX! Všechno jde přitom na přední kola. Zavěšení se také podobá vozům vyšší kategorie R5 a přední tlumiče mají dokonce základ ve speciálu DS3 WRC. Podívejte se, jak si tímto vozem užíval Jakub Rejlek.

Reklama

Načítám