Hlavní obsah

Tohle bylo nejdelší auto světa. Vozilo vrtulník či vířivku

Foto: Archiv Garáž.cz

V tomto případě bylo cílem jediné - postavit co nejabsurdnější auto a zapsat se do Guinessovy knihy rekordů. A to se zcela povedlo. Tento Cadillac Eldorado z roku 1970 byl o několik let později přestavěn na nejdelší auto světa!

Článek

Jmenuje se Americký sen a jedná se o nejluxusnější americké auto své doby a nejdelší na světě. Na délku měří přes 30 metrů! Stojí na 26 kolech - 6 je předních - pohání jej dva motory a řídit jej musí dva lidé, jeden by to nezvládl. Tato věc vznikla za jediným účelem - zapsat se do Guinessovy knihy rekordů, což se povedlo. Pokud chcete vědět, jak vůbec tato věc dokázala zatočit, pak vězte, že uprostřed má kloub jako autobusy, aby bylo ovládání jednodušší. I tak to ale není žádný med, spíše naopak. 

Zajímavé je, že na zádi je heliport, kde mohla trůnit helikoptéra, vevnitř byste zase našli vířivku, bazén či třeba velkou vodní postel. A samozřejmě nechybí několik pokojů. Ačkoliv je základem Cadillac Eldorado z roku 1970, reálně se auto dostalo na silnice až v roce 1992. Stavba přece jen trvala delší dobu, započala v 80. letech. 

Jízda však musela být hrůzným zážitkem. Vždyť už jen rozpohybovat tuto masu, znamenalo naplno zaměstnat oba motory a řidiče. Jak se asi auto řídilo, si nechceme ani představovat, na dobových videích toho moc vidět není, nicméně i tak je jasné, že tohle je prostě příliš velké i na USA. 

Dnes už tento Americký sen jen zkomírá. Jak vypadá nyní, se můžete podívat na následujícím videu. Projekt však není úplně mrtev, Autoseum v Mineole chce vrak zachránit!

Reklama

Načítám