Hlavní obsah

Bertone Birusa – Poznáte v tomto konceptu jeho předobraz?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Um slavného Nuccia Bertone se ukázal v roce 2003 na tomto pohledném a elegantním kupé. Výchozí automobil v něm absolutně nepoznáte, o to senzačnější dílo to tedy je. Až si tak říkáme, že kupé osmé řady by nahradilo dobře.

Článek

V Bertoneho kreaci z ženevského autosalonu 2003 opravdu nepoznáte auto, které mu poskytlo veškerou techniku. Bertone Birusa, jak zní oficiální název, je totiž postavená na roadsteru BMW Z8. Ano, jeden z nejkrásnějších výtvorů Chrise Banglea, který svým retro pojetím odkazuje na legendární sporťák 507, byl tak důkladně překarosován, že z původního designu nezůstalo vlastně nic. Ono to ale nevadilo, životní cyklus Z8 se tou dobou stejně pomalu chýlil ke konci.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vidlicový osmiválec 4.9 s výkonem 400 koní a krouťákem 500 Nm se žádných změn nedočkal. Také šestistupňový manuál zůstal na svém místě. Přes něj šel výkon na zadní kola. Vzadu si můžete všimnout LED světlometů, které tehdy ještě nebyly standardem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Hliníková karoserie elegantních tvarů byla velmi lehká. Ale váhu jí přidávaly dvě velká skla, která tvořila střechu, byť bylo okno o 10 % lehčí, než obyčejné sklo, prý se tím i zlepšila zvuková izolace a teplotní komfort. Prosklená střecha měla trochu kompenzovat fakt, že není otevírací, jako u původní Z8. Speciální skla navíc zadržela až 95 % paprsků ultrafialového záření. Efektní racčí dveře byly z karbonu, takže další úspora hmotnosti. A skoro všechny detaily včetně hliníkových klik se ladily tak, aby usměrňovaly proud vzduchu kolem auta.

Foto: Archiv Garáž.cz

Velká pozornost byla věnována i interiéru auta. Řidič měl například k dispozici kameru s nočním viděním, která obraz posílala na displej na volantu. Život posádce zpříjemnil i audiosystém Bose s 11 reproduktory a dvěma subwoofery nebo satelitní navigace. V kufru byl navíc složen Segway, aby vám usnadnil pohyb po městě. Většina povrchů byla čalouněna Alcantarou. Škoda, že se s výrobou nikdy nepočítalo.

Reklama

Načítám