Hlavní obsah

Gramofon v autě? I tohle tady už bylo!

Foto: Archiv Garáž.cz

Dnes si nejčastěji v nových autech pouštím hudbu rovnou z mobilu přes bluetooth, ve starších autech pak mp3 z flash disku. Před tím byly CD a kazety, ještě před tím rádio. Ale co takhle gramofon? I ten bývával ve výbavě.

Článek

Přijde vám, že gramofon je v udrncaném autě pitomost? Nejste sami, přesto se něco takového opravdu nabízelo. Psal se rok 1956 a v příplatkové výbavě značek Plymouth a De Soto se objevila položka highway hi-fi. Nešlo o nic jiného, než skutečný gramofon v nárazuvzdorném pouzdře. Ten zvládal přehrát sedmipalcové desky rychlostí 16,6 otáčky za minutu přes standardní reproduktory v autě. Šlo však o speciální tlusté desky vážící 135 g (standardní dvanáctipalcové LP mělo 160 g). Také jehla gramofonu byla těžká, aby příliš nepřeskakovala na hrbolech.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jenže vzhledem ke kvalitě tehdejších silnic a podvozků s tuhými nápravami stejně gramofon přeskakoval. Navíc svou vahou jehla desky ničila a tak byly po pár přehrávkách v podstatě na vyhození. Ono jste je ale neopotřebovali tak rychle, gramofon CBS Electronics byl totiž každou chvíli porouchaný a zákazníci se dožadovali záruční opravy drahého příplatku. Navíc je desky brzy omrzely, v této speciální tloušťce je totiž dodávalo jediné vydavatelství, takže mnozí se svých oblíbených interpretů nedočkali. V roce 1957 byl tak tento příplatkový prvek zrušen a nikomu moc nechyběl.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám