Hlavní obsah

Koncept B11S – Zapomenuté kupé od Subaru

Foto: Archiv Garáž.cz

Na tenhle koncept od Subaru si už dnes skoro nikdo nevzpomene. Přitom není zas tak starý. Navíc trochu připomíná Mazdu RX-8. Jenže trochu také SUV B9 Tribeca, což bude možná jeho hlavní problém

Článek

Subaru svůj koncept sportovního kupé B11S přivezlo na ženevský autosalon v roce 2003. Auto má zajímavé proporce, označení kupé pak není úplně přesné, protože má i zadní dveře. Nejde ale o plnohodnotný pár, jen oproti směru otevíraná pomocná křídla pro lepší přístup na zadní sedadla. Velmi podobné řešení, jaké má Mazda RX-8. Přední nárazník připomínal SUV B9 Tribeca, který dodnes nemám moc rád. I ty stříbrné části karoserie vypadají trochu moc prvoplánově.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pod kapotou je třílitr šestiválec biturbo s výkonem 400 koní a točivým momentem 550 Nm (65% bylo posíláno na zadní nápravu). A jak se na Subaru sluší, pohání přes systém Symetrical AWD všechna kola. Jelikož mělo být auto spíš luxusní než sportovní, dostalo pětistupňový automat. Netradiční byla i střecha konceptu, kterou Subaru pojmenovalo Frosted Glass Roof. Byla vytvořena speciálně pro tento koncept a měla připomínat tradiční japonské deštníky, které nosily třeba gejšy. Ta zajistila posádce větší prosvětlenost interiéru.

Foto: Archiv Garáž.cz

Velké kupé třídy GT by v nabídce krásně navázalo na devadesátkové SVX. I když Subaru koncept označovalo jako GUT - Gran Utility Turismo. Jenže šéfové od STI měli jasno a od počátku tvrdili, že to je jen koncept. Aby neohrozil na trhu pozici Imprezy. Možná to byla trochu škoda. I když.. víte co, možná bych ten nárazník z Tribecy přeci jen nezkousnul.

Reklama

Načítám