Hlavní obsah

Tomasz Ciecierzynski – Polská soutěžácká legenda

Foto: Archiv Garáž.cz

I naši severní sousedé mají své hrdiny z erzet, na jejichž působení by se nemělo zapomínat. Nemají sice věhlas mistrů světa, zato často startovali i na našich soutěžích. Jedním z nich je i Tomasz Ciecierzynski

Článek

Jistě, Poláci mají ještě jednoho slavnějšího jezdce – Andrzeje Jaroszewicze. Ten toho má s Tomaszem společného ale více, právě Ciecierzynski totiž Jaroszewicze původně navigoval. Spolu slavili mistrovský titul ve své třídě v roce 1971. Tomasze to ale táhlo za volant a už o rok později se postavil na start s Polski Fiatem 125 P. Nakonec z toho byl mistrovský titul ve třídě A1 a pozvánka do továrního týmu FSO na start na Rallye Monte Carlo 1975. Bohužel cíl ale nespatřil.

Foto: Archiv Garáž.cz

V roce 1976 startoval za volantem 125P 1600 MC pro skupinu A2. Vyhrál slavný Rajd Warszawski a stal se mistrem Polska. O rok později získal na domácí půdě vítězství na Rajdu Wisly, ale titul neobhajoval. Objížděl světové soutěže Monte Carlo a Acropolis, ovšem ani v jedné nespatřil kvůli technické závadě cíl. Pro další rok automobilka FSO připravila typ 125P 1800 Acropolis, který bohužel neměl mezinárodní homologaci.

Foto: Archiv Garáž.cz

Od roku 1979 byl homologován soutěžní Polonez 2000 a Ciecierzynski s ním startoval opět na náročné Acropolis. Polonez ale nevydržel a následovalo odstoupení pro poruchu motoru. Mnohem více se ale autu dařilo na domácích tratích a tak jej dovezl k druhému národnímu titulu v roce 1981. O rok později pak Ciecierzynski s autem poprvé dokončil soutěž Mistrovství světa – šlo o finskou Rally 1000 jezer. Skončil na 48. místě a jednalo se o poslední start v továrním týmu FSO.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pak se ještě několikrát rozhodl startovat i na okruzích, sporadicky se pak objevuje i na historických soutěžích včetně slavné Rallye Monte Carlo Historique, kde řídil Polski Fiat 125p. Několikrát s tímto vozem i s replikou Polonezu 2000 startoval i v České republice na populárních Rally Revivalech Edy Patery.

Reklama

Načítám