Hlavní obsah

10 automobilů, které nesou dívčí jméno

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dřívějších dobách platilo, že automobily vytvářeli zejména muži. Není tedy divu, že své milované výtvory pojmenovávali po osudových ženách svého života, ať už se jednalo o dceru či lásku. Někdy se však dané dívčí jméno k autu prostě hodilo.

Článek

Lotus Elise

Více než dvacet let již Britové vyrábějí ikonický kapesní sporťák Lotus Elise. Jedná se o puristický vůz dávající důraz na ovladatelnost, komunikaci auta s řidičem a čisté zážitky za volantem. A odkud má tato "Eliška" své jméno? Pojmenovali jí po vnučce tehdejšího ředitele Lotusu, Romana Artioliho, která se jmenovala Elisa.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nissan Silvia

Jméno Silvia se představilo poprvé v roce 1964 u ručně stavěného kupé CSP311 na základě modelu Fairlady 1500. Na vzhledu tohoto vozu, jehož se vyrobilo pouze 554 kusů, se podílel slavný designér Albrecht von Goertz, který stál třeba za úchvatným BMW 507. My však známe hlavně novější Silvie, které se v Evropě označovaly jako Nissany 200SX či 240SX. Poslední vůz tohoto jména, Silvia S15, dokonce stál na našem stánku Garáž.cz na Legendách.

Foto: Archiv Garáž.cz

Alfa Romeo Giulia

Legendární "Jůlinka" byl v šedesátých a sedmdesátých letech krásně střižený kompaktní sportovní sedan Alfy Romeo. Točivé čtyřválce o výkonu až 112 koní poháněly zadní kola, lid však lákal i nadčasový design vozu. Jméno Giulia žije i nadále, a to opět v kompaktním zadokolkovém sedanu, přičemž my jsme si již vyzkoušeli několik variant včetně nejvýkonnější Quadrifoglio.

Foto: Archiv Garáž.cz

Škoda Felicia

Naše domácí automobilka pojmenovala dívčím jménem vícero modelů, dodnes přežívá Octavia a Fabia. Nám se ale nejvíce zamlouvá Felicia, což je vlastně dívčí odnož jména Felix, a to znamená "šťastný". Felicia se, jak jistě víte, dělala ve dvou generacích, přičemž ta původní byl elegantní kabriolet. Druhá Felicia pak byl první vůz Škody pod nadvládou Volkswagenu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ford Crown Victoria

Poprvé se jméno Crown Victoria objevilo již v roce 1955 a máme jej zafixované jako označení pro všudypřítomné, tradiční americké sedany od Fordu. Bylo to rovněž poslední auto značky, které stálo na klasickém žebřinovém rámu. I proto jej dlouho po ukončení běžného prodeje stále používala americká policie a taxislužba - tyto vozy jsou vyhlášeny svou odolností.

Foto: Archiv Garáž.cz

Chevrolet Caprice

Dalším zástupcem tradičních amerických sedanů je Chevrolet Caprice. Možná si pamatujete na slavnou modelku devadesátých let, která se jmenovala Caprice. Tohle jméno pochází z italštiny a znamená třeba "blouznivý". V angličtině ale znamená caprice "rozmar". Pod značkou Chevroletu se Caprice dělá od roku 1964, jakožto australský Holden však přežívá dodnes. Pro nás nejznámější nositelkou jména Caprice je česká pornoherečka Little Caprice.

Foto: Archiv Garáž.cz

Lada

Slovanské jméno Lada dalo pojmenování celé automobilce, přičemž v ČR máme 5225 žijících Lad, těch pojízdních pak jistě ještě více. V pohanském bájesloví se tak jmenovala bohyně krásy, lásky a manželství. Ruské automobily Lada se pomalu vracejí na český trh, přičemž nyní pod křídly Renaultu nastává velká obnova značky. Podívejte se na naše video s Ladou Niva v terénu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ariel

Malá mořská víla, to je Ariel. Jenže tohle jméno patří i populárnímu britskému výrobci extrémních strojů - známe zejména automobily Atom a Nomad, či šílenou motorku Ace. Zajímavostí je, že Ariel je jak dámské, tak mužské jméno, přičemž znamená Lev boží.

Foto: Archiv Garáž.cz

Renault Zoe

Uhlazený elektrický hatchback dostal řecké dívčí jméno Zoe. Automobil se vyrábí od roku 2012 a od září 2016 může mít dojezd až 400 kilometrů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nissan Gloria

Podobně jako Škoda, tak i Nissan využívá dívčí jméno poměrně často. Kromě Silvie je to i Gloria, jméno latinského původu, které znamená sláva. Nissan Gloria bylo vždy luxusní japonské auto, které se vyrábělo v letech 1959 až 2004.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mercedes-Benz

O tom, že Mercedes je jméno dcery pana Jellinka, asi mnozí víte. Jenže jak souvisí jméno německé automobilky s Českou republikou a kdo to vlastně Jellinek byl? To se dočtete v našem článku zde.

Reklama

Načítám