Hlavní obsah

Tohle není Land Rover, ale Škodovka pro Nový Zéland!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako maličký Land Rover, pod slupkou je to ale česká Škodovka. Jenže s automobilkou nemá tenhle univerzál nic společného, vznikl totiž v zahraničí, konkrétně na Novém Zélandu.

Článek

Na Nový Zéland dorazila v roce 1965 tehdy moderní vůz Škoda 1000 MB, který se zde i montoval. Díky tomu nebylo auto zatíženo vysokou daní na dovážené automobily. Na montáž dohlíží karosář Josef Velebný a současně zjišťuje, jak moc jsou tamní zákazníci s rodinným sedanem spokojení. Většinou na embéčko přicházejí dobré reakce, ještě více by ale zemědělci ocenili malý, jednoduchý, odolný a spolehlivý terénní automobil pro práci.

Foto: Archiv Garáž.cz

Stejné názory od zákazníků slýchal i místní dovozce Phil Andrews. Oba dva tedy spojili své síly a přemluvili podnikatele Noela Turnera k výrobě malého terénního automobilu s použitím komponentů automobilů Škoda. K práci na něm byl přizván i konstruktér George Taylor.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nový typ dostal jméno Trekka. Auto ze všeho nejvíc připomínalo první model Land Roveru, který byl v zemích Commonwealthu velmi populární. Trekka byla ale jeho výrazně lacinější variantou, právě díky škodováckým komponentům. Dvanáctistovku s výkonem 47 koní a podvozek darovala Trece tehdejší Octavia. Trekka ale měla kratší rozvor 2165 mm (Octavia měla 2389 mm) s nezávislým zavěšením všech kol. Díky světlé výšce 190 mm neměl tenhle speciál moc problému na nezpevněných cestách. Navíc jste si mohli připlatit za diferenciál Balanced Traction s uzávěrkou.

Foto: Archiv Garáž.cz

Výroba byla zastavena až v roce 1973. Trekka tehdy začala ztrácet konkurenceschopnost ve srovnání s japonskými automobily a poptávka po podvozcích dovážených z Československa se neustále snižovala. Celkem se vyrobilo 2300 aut, většina skončila na Novém Zélandu, pár jich jezdilo i v Austrálii, Indonésii a na Fidži. Dnes jde o zajímavou raritku, která láká nejednoho českého sběratele.

Foto: Archiv Garáž.cz

Televizní pořad Garáž!

Podvejte se na nov televizn pořad, kter jsme pro vs vytvořili. V druhm dle uvidte Toyotu Supra MK IV, Porsche 718 RS60 vs. Boxster, Octavii RS a Mazdu 3.To vše sledujteZDE!

Reklama

Načítám