Hlavní obsah

Volkswagen I.D. VIZZION - luxusní koncept bez volantu

 

Volkswagen ještě v podvečer prvního dne Ženevského autosalonu ukázal koncept ne zítřka, ale pozítří. Tento luxusní sedan je totiž nejen elektrický, ale i natolik autonomní, že vůbec nemá volant.

Článek

Pozice řidiče je v autech od nepaměti dominantní. Často se k ní natáčejí přístroje, věci jsou přizpůsobovány tomu, aby se auto lépe řídilo. Jenže v novém konceptu Volkswagenu nic takového nenajdete. Z palubní desky totiž vůbec nevystupuje volant. Volkswagen I.D. VIZZION totiž zvládá autonomní jízdu páté úrovně a žádného řidiče nepotřebuje.

V duchu současného trendu se samozřejmě jedná o elektromobil, navíc s pohonem všech kol. Celkový výkon je 225 kW, přičemž dojezd na plné nabití má být 665 km, což je slušná porce. Auto má být schopno vyvíjet se díky konceptu umělé inteligence. Ano, údajně nás čeká doba, kdy se stroje budou učit věcem pro ně doposud neznámým.

Podle Volkswagenu se autonomní jízda úrovně 5 dostane na silnice dříve, než se očekávalo, již v roce 2025. Více se o voze dozvíte již na videu, Jakubové byli totiž pozváni na světovou premiéru.

Reklama

Načítám