Hlavní obsah

Nejzábavnější Toyota Yaris GRMN se vyprodal za tři dny

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota zábavným zadokolkovým kupé GT86 ukázala, že se chce vrátit na výslunní sportovních aut. Zanedlouho má přijít znovuzrozená Supra, ale ještě mezi tyto dvě zadokolky šoupla Toyota sportovního Yarise. Verze GRMN je to nejlepší, co jsem od Toyoty za posledních deset let řídil.

Článek

Tohle asi nikdo nečekal. Překvapením už bylo samotné představení Yarisu GRMN, který dostal výbavu jako nejlepší sportovní hatchbacky před deseti let. Tak tedy kompresorem přeplňovaná jednaosmička, mechanický samosvor Torsen, manuální převodovka a minimum elektroniky. Tohle všechno ještě podporuje špičkový podvozek, který byl laděn na okruhu Nürburgring, a výkonnější brzdy.

Specialisté Toyoty vyvíjeli ostrý Yaris kompletně v Evropě, kde se také vyrábí. Bohužel musela být výroba omezena pouze na 600 kusů, protože v polovině roku přijdou nové emisní limity a Yaris GRMN by s tímto motorem prostě neprošel. Nám to ale nevadí, protože má být takovou ochutnávkou budoucích modelů, které přijdou s označením GRMN - Gazoo Racing Tuned by Meister of the Nürburgring. Tedy stroje laděné v závodním oddělení Toyoty a vyvíjené nejlepšími jezdci Toyoty, kteří mají zkušenosti s legendárním okruhem Nürburgring.

Foto: Archiv Garáž.cz

A musím říct, že Yaris GRMN mě naprosto dostal. Je to auto s náturou ostrých hatchbacků z devadesátých let, kde všemu vévodí řidič. Tohle auto máte plně pod kontrolou, dokáže být zábavné, házet zadkem a vykreslovat na tváři neskutečné rohlíky. Je skvěle ovladatelný, není záludný a až směšně lehký a obratný. Tohle se opravdu povedlo a vůbec se nedivíme, že byla celá série vyprodána za tři dny. Budoucí majitelé se mají na co těšit a možná zatím nevědí, co za skvost si pořídili.

Reklama

Načítám