Hlavní obsah

Citroen 2CV 1987 - Tohle auto proslavila jeptiška

 

Jedno z nejznámnějších a legendáních aut proslavila filmová jeptiška, která se s ním proháněla v okolí Saint Tropez. Ano, jde o Citroen 2CV, kterému se přezdívá "kachna". Auto, které protahuje úsměv chlapům všech věkových kategorií.

Článek

Citroen 2CV patří mezi malou skupinu nejdéle vyráběných modelů, které si podmanily celý svět. Poprvé se jednoduchý stroj s plochým motorem na trhu objevil v roce 1948. Jeho cílem bylo venkovské obyvatelstvo, které si nemohlo dovolit automobil a do té doby využívalo jen koně. Citroen vyvinul levný a jednoduchý stroj s malým motorem, nízkým výkonem a vtipnou karosérií, který stál na tu dobu relativně málo peněz a měl motorizovat francouzský venkov. Jeho úkolem byla zároveň dobrá prostupnost jakýmkoliv terénem. Tohle auto se trefilo do potřeba nejen francouzského lidu, ale celé Evropy. Za celou dobu výroby se představilo nepřeberné množství variant a celkově se Citroenu 2CV vyrobilo na 9 000 000 kusů.

V dalším díle našeho seriálu Vaše garáž se objevuje zajímavý kousek z roku 1987, který má pod kapotou vzduchem chlazený atmosférický čtyřválec o objemu 0,6 litru. Jde o jednu z těch modernějších variant, která má již kotoučové brzdy. Nejúžasnější věc na Citroenu 2CV je jeho univerzální využití. Jednoduchým způsobem si z něho můžete udělat kabriolet, díky vyšší světlé výšce zvládné i lehčí terén a jeho typické měkké naladění podvozku je dokonalou žehličkou našich rozbitých silnic. Navíc, jak prozradil jeho majitel Martin, jde o absolutně spolehlivý vůz s minimen závad, který zvládne i náročné výlety na delší vzdálenosti. Nejvíce si na něm ale oblíbíte vtipné technické vychytávky. Více v našem videu.

Reklama

Načítám