Hlavní obsah

Zvolte si svoje Světové auto roku 2019. Hlasujte!

Foto: Volvo

Volvo XC40 - jeden z horkých adeptů minimálně na finále. Volvo vyhrálo WCOTY už vloni

Prestižní anketa o Světové auto roku (WCOTY - World Car of the Year)  zná svoje účastníky - automobilky přihlásiliy dohromady pětatřicet modelů. Není tam žádná škodovka, ale je tam třeba Dacia Duster a pak taky pár aut, o kterých nejspíš ani nebudete vědět, že vůbec existují. A naopak některé modely překvapivě chybí... Které z nominovaných byste zvolili vy? Hlasujte!

Článek

Celkem pětatřicet aut je přihlášeno do ankety WCOTY, o jejímž vítězi rozhodně pětaosmdesátičlenná komise novinářů z celého světa. Nejvíc modelů nominovalo Audi, chybí jakákoliv škodovka a překvapil nás Volkswagen, že nenasadil svůj nový Touareg, který by měl určitě na to být ve finále. Absence škodovky se dá oproti tomu vysvětlit celkem snadno - kromě Kodiaqu RS nemá mladoboleslavská automobilka aktuálně co nabídnout. Zato Audi jako kdyby si chtělo pojistit svůj úspěch a nominovalo hned čtyři novinky, přičemž ale za zásadní lze považovat pouze e-tron, který má ale ambice skončit hodně vysoko, o tom snad nikdo z nás nepochybuje. Ostatně elektromobilů je tady víc a vůbec bychom se nedivili, kdyby to některý z nich nakonec i vyhrál, protože jak už jste si na Garáži mohli přečíst, tak zrovna takový Jaguar I-Pace je opravdu povedené auto!

Vedle toho působí až úsměvně nominace některých dalších aut. Třeba Dacia Duster, jakkoliv je zdařilá a speciálně pro chudší trhy důležitá, asi porotce úplně nezaujme v oblastech přínosu modelu pro automobilismus a designu, ale zase boduje v hodnocení užitné hodnoty vs. ceny, a to napříč kontinenty. A podobné je to pro našince třeba s Acurou RDX, což je japonské SUV, které si v Česku nekoupíte podobně jako třeba Nissan Kicks nebo Hyundai Nexo. I když právě Nexo se k nám chystá, prý brzy a na toto SUV (jaké překvapení) s vodíkovým palivovým článkem jsme upřímně zvědavi.

Připomínáme, že vloni vyhrálo anketu velmi povedené Volvo XC60. Letos nasazuje tato švédská automobilka v čínských rukou hned dvě želízka, a to velmi povedený malý crossover XC40 a pak model S60/V60, přičemž obě dvě auta oslovují odborníky i laickou veřejnost, takže tu jisté šance jsou. Pokud by některé z nich skutečně vyhrálo, bylo by Volvo po Volkswagenu teprve druhou automobilkou, která vítězství v WCOTY dokáže obhájit.

V anketě Světového auta roku hlasuje 85 novinářů z celého světa, hlavním bodem pro nominaci vozu bylo zahájení prodeje nejpozději do konce roku v minimálně pěti zemích a na dvou kontinentech. Vítěze WCOTY pak budeme znát v dubnu příštího roku, bude vyhlášen při zahájení autosalonu v New Yorku. No a které auto byste vybrali vy?

Vyberte si svoje auto roku 2019
Acura RDX
18,9 %
Audi e-tron
1,2 %
Audi A1
0,4 %
Audi A6
2,2 %
Audi Q3
0,7 %
BMW 3
1,5 %
BMW i8 Roadster
0,6 %
BMW X2
0,6 %
Cadillac XT4
0,7 %
Citröen C5 Aircross
2,4 %
Dacia Duster
30,9 %
Ford Focus
2,5 %
Honda Clarity
1 %
Hyundai Santa Fe
1,4 %
Hyundai Nexo
1,4 %
Infiniti QX50
0,4 %
Jaguar E-Pace
0,6 %
Jaguar I-Pace
0,6 %
Jeep Cherokee
0,6 %
Jeep Wrangler
0,5 %
Kia Ceed
1,6 %
Kia Niro EV
0,4 %
Kia Soul
0,4 %
Lexus ES
0,3 %
Lexus UX
0,4 %
Nissan Altima
0,4 %
Nissan Kicks
0,5 %
Seat Arona
1,3 %
Subaru Forester
1,7 %
Suzuki Jimny
1,4 %
Tooyta Avalon
0,6 %
Toyota Corolla
1,9 %
Toyota RAV4
1,8 %
Volvo S60/V60
1,7 %
Volvo XC40
16,5 %
Celkem hlasovalo 25706 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám