Hlavní obsah

Zóny vznikají v ulici, kde jsou řidiči za stání pokutováni

Foto: Jakub Deml

Řidiči na tomto místě dostávají pravidelně od městské policie pokuty, nedávno zde ale přibyly čáry ohraničující zónu placeného stání

K zajímavé situaci došlo v ulici Pod Paťankou na Praze 6. Na místě, kde řidiči pravidelně dostávají pokuty za parkování z důvodu nedostatečné šíře vozovky, teď vznikají zóny placeného stání. Zdá se, že co dosud vadilo, bude nově za drobný obnos tolerováno. Na případ naši redakci upozornila jedna z čtenářek.

Článek

Věru T., čtenářku našeho webu, situace v ulici Pod Paťankou rozlítila: „Myslím, že by měli všem lidem vrátit peníze za pokuty,” napsala nám do redakce. Ulice Pod Paťankou je totiž obousměrná a nesplňuje šíři tři metry pro každý jízdní pruh, jak ukládá vyhláška. Řidiči, kteří parkují podél chodníku v této ulici, tak dostávají pravidelně pokuty od městské policie.

To nám potvrdil i muž, jenž v ulici pracuje: „Někdo z přilehlého bytového domu vždycky zavolá měšťáky a oni musí přijet a rozdat pokuty, stává se to pravidelně tak dvakrát do měsíce,” krčí pán rameny nad počínáním některých spoluobčanů a dodává, že silnici do potřebného limitu chybí zhruba deset centimetrů. Řidičům, kteří v ulici parkují, se ale nelíbí především fakt, že nedávno na komunikaci přibyly čáry ohraničující zónu placeného stání: „Dosud to z důvodu bezpečnosti nebo bůhvíčeho nešlo a teď, když se na zem namaluje čára, tak to nevadí?” rozčiluje se muž, který v ulici pracuje.

Foto: Mapy.cz

Ulice Pod Paťankou se nachází na rozhraní Dejvic a Bubenče na Praze 6

Řidiči, parkující v této oblasti, za tímto krokem vidí jen snahu městské části a magistrátu co nejvíce na parkování vydělat: „Nevidí si do pusy, jinak se to snad ani nedá říct,” řekla nám na místě jedna z řidiček.

My jsme se samozřejmě na Úřadu městské části Praha 6 ptali, jak je takový postup možný. Tiskový mluvčí úřadu nám sdělil, že se rozhodně nejedná o nepromyšlené a ničím nepodložené rozšiřování parkovacích zón: „Veškeré rozšiřování zón placeného stání se děje na základě rozsáhlé studie, kterou si městská část nechala vypracovat,” uvedl pro Garáž.cz tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Foto: Jakub Deml

Obousměrná komunikace má v těchto místech na šířku jen necelých 590 centimetrů

Navíc nám mluvčí vysvětlil, že je předčasné v tomto případě vyvozovat dalekosáhlé závěry: „I když se začínají malovat čáry, samotné zóny začnou v oblasti platit až třetího prosince. A do té doby je také možné, že dojde k nějaké místní úpravě,” vysvětluje Ondřej Šrámek. Z ulice by se tak například mohla stát jednosměrka nebo může být komunikace třeba o několik centimetrů rozšířena.

Reklama

Související témata:
Praha 6
Načítám