Hlavní obsah

Značka Genesis v New Yorku překvapila novým konceptem Mint

Foto: Genesis

Koncept Genesis Mint

Automobilová značka Genesis se vždycky držela celkem luxusních limuzín, se kterými se ale bohužel na evropském trhu moc neuchytila. Jinde se jí ale daří, a tak není divu, že svou novinku představila na jednom z největších amerických autosalonů, tedy v New Yorku. A nutno říct, že překvapila.

Článek

Genesis možná ani neznáte, ačkoliv i u nás, ostatně i jinde v Evropě, se tato značka představila. Už je to pár let a faktem je, že se na evropských trzích moc neuchytila. Ovšem v Asii a Americe tato luxusní odnož automobilky Hyundai funguje velmi dobře a mezi zákazníky je oblíbená. Je to asi tři roky, kdy oznámila velkou modelovou ofenzivu a tvrdila, že do roku 2020 nabídne minimálně šestici nových modelů, mezi kterými nebude chybět SUV, limuzíny, ale i městská auta. Obzvlášť poslední jmenovaný segment ale od Genesis nikdo nebral moc vážně. Na letošním autosalonu v New Yorku se ale ukázalo, že Korejci to vážně myslí.

Genesis totiž představil velmi dobře, respektive hlavně zajímavě a futuristicky vyhlížející koncept malého městského elektromobilu s názvem Mint. Jde o dvoumístný vůz, který není tak opulentní, jako jiné modely značky, ale o to více zajímavý! Jeho doménou má být parádní ovladatelnost a díky malým rozměrům také možnost bezproblémového parkování i ve věčně přecpaných velkoměstech. Kromě toho ale Genesis ve svých oficiálních materiálech, které bohužel nejsou moc obsáhlé, tvrdí, že Mint řidiči nabídne i potěšení z jízdy.

Z toho mála, co o novince víme, je jasné, že Mint by měl jako čistokrevný elektromobil nabídnout dojezd až 200 mil, tedy asi 320 kilometrů. To je na popojíždění v městských kolonách dostačující, tím spíš, když bude pracovat s rekuperací elektrické energie pomocí brzdění. Kromě toho bude jeho elektrický systém umět pracovat i s rychlodobíjením o výkonu 350 kW, takže dobití na minimálně 80 % bude otázkou jen několika málo minut. Tak akorát na kávu a kontrolu sociálních sítí.

Protože je ale Genesis zaměřen na náročné zákazníky a řadí se do prémiového segmentu, vsadil i u nového konceptu na nejmodernější technologie, konektivitu a exkluzivní zpracování. To vše je ale spíše minimalistické než přehnaně do očí bijící. Fantasticky vypadá hranatý volant s centrálním displejem, kterému parádně sekundují retro vyhlížející ovladače po stranách. Jediné, co z toho celkového minimalismu lehce vybočuje, je otevírání zavazadlového prostoru, který je součástí kabiny. Pro přístup k němu je totiž potřeba odklopit části karoserie i se sklem. Velmi zdařilé, co myslíte? Jsme velmi zvědaví, jak se Genesis popere se sériovým designem tohoto modelu, a doufáme, že ho od konceptu změní co nejméně.

Reklama

Načítám