Hlavní obsah

Změny v Aston Martinu: Kormidla se chopí šéf AMG!

Foto: Mercedes-AMG

Skupině Aston Martin Lagonda má dát druhý dech Tobias Moers, dosavadní boss Mercedesu-AMG

Není úplně tajemstvím, že britskému výrobci luxusních sportovních kupé (a od nedávna také supersportů) se v poslední době příliš nedaří. Výsledkem jsou jisté změny ve vedení společnosti, a tak bude Andy Palmer, výkonný ředitel skupiny Aston Martin Lagonda, již letos v létě nahrazen novým vedoucím. A jelikož poslední dobou Aston Martin hodně spolupracuje s divizí Mercedes-AMG, asi vás tak úplně nepřekvapí, kdo má Palmera nahradit…

Článek

Andy Palmer, výkonný ředitel Aston Martinu, je po 6 letech propuštěn z funkce, důvodem mají být nízké prodeje prestižní britské značky. V úterý tuto zásadní novinku oznámilo tiskové oddělení společnosti Aston Martin Lagonda s tím, že Palmer bude nahrazen současným výkonným ředitelem Mercedes-AMG Tobiasem Moersem.

Foto: Mercedes-AMG

Moers se netají svojí zálibou v silných autech, usednutí do čela Aston Martinu je pro něj tedy spíš motivující výzvou

Palmer na své pozici působil od roku 2014, přičemž předtím dlouho vedl Nissan a Infiniti. Byl klíčovou postavou při představení vůbec prvního SUV automobilky jménem DBX, ale také nové generace supersportovních vozů, jako jsou Valkyrie a Valhalla. I přes všechno úsilí a značnou expanzi nových modelů klesl od října 2018 obrat společnosti ze 4 miliard liber na 562 milionů.

Je jasné, že svůj podíl na tom měla také pandemie. Aston Martin prodal v prvním kvartálu tohoto roku pouze 578 vozů, což je oproti loňsku pokles o 45 procent. Ztráta tak činila 119 milionů liber. Nakonec začátkem týdne vydal Aston Martin Lagonda prohlášení, že momentálně „plánuje zásadní změny v oddělení managementu“.

Dosavadní angažmá zatím ještě současného vedoucího Mercedesu-AMG se dá rozhodně považovat za úspěšné. Moers vede sportovní divizi Mercedesu od konce roku 2013, přičemž stál u řady zásadních (a pozitivních) změn ve společnosti, včetně značného oživení vozového parku. Navíc byl klíčovou postavou při vývoji hypersportu Mercedes-AMG One, který používá technologie z Formule 1. Za jeho vedení se nabídka rozrostla dvojnásobně, a zisky dokonce čtyřnásobně.

Foto: Mercedes-AMG

Andy Palmer se loučí s pozicí v čele skupiny Aston Martin Lagonda. Na svém místě působil od roku 2014

Vyvstává tu nevyhnutelně jedna otázka: Kdo teď povede Mercedes-AMG? Novým bossem AMG by se měl stát Philipp Schiemer, který má momentálně na starosti jihoamerickou divizi Mercedesu, a zejména tu brazilskou. Není to však jediná změna ve složení osazenstva AMG – k Schiemerovi, který teď bude výkonný ředitel, se připojí ještě Jochen Herrmann coby technický ředitel. Herrmann má v Daimler Group bohaté zkušenosti, působí zde od roku 1997 a poslední čtyři roky byl hlavou vývoje v oblasti elektromotorů.

Schiemer působí u Daimleru už od roku 1987, přičemž mezitím vystřídal řadu pozic v oblasti managementu. V minulosti měl na starosti třeba celou třídu A nebo také marketing Mercedesu jako takového. Výkonným ředitelem brazilské divize je od roku 2013.

Změny by měly nabýt účinnosti 1. srpna. Sám Moers říká, že se na nové angažmá těší. „Jsem rád, že budu součástí jejího vývoje,“ řekl o luxusní britské automobilce. „Silná auta mě vždy bavila a cením si příležitosti pracovat pro tuto ikonickou značku. Navíc k ní mám po technické stránce poměrně blízko, neboť spolu tyto dvě společnosti v poslední době úzce spolupracují.“ Tak držíme palce.

Reklama

Načítám