Hlavní obsah

Zmatený důchodce jel po dálnici v protisměru. Havaroval

Foto: PČR

Takto dopadla Škoda Octavia řidiče, který najel na dálnici v protisměru

Možná si říkáte, že tak fatální chyba se na našem území může stát jen velmi výjimečně, ale bohužel se hodně pletete. Jen za posledních několik měsíců jde o minimálně čtvrtý případ, kdy řidič pro nás zcela nepochopitelně vjel na dálnici do protisměru. I tentokrát má jeho chyba děsivé následky.

Článek

V srpnu loňského roku jsme vám říkali o starším muži, který se se svým Hyundai i20 rozhodl, že pojede po dálnici v protisměru. Tehdy to skončilo nehodou, od které dotyčný ujel, protože jeho autu se nic nestalo. Bohužel ale tato jízda vyděsila jiného řidiče jedoucího ve svém, tedy správném směru a ten auto neudržel na silnici. Naštěstí nehoda skončila „jen“ zraněním. O pár týdnů později se stejná chyba podařila dalším starším řidičům, a tak se ministerstvo dopravy rozhodlo, že na vybrané nájezdy na dálnice, respektive spíše sjezdy z dálnic, umístí varovné dopravní značky, které mají důrazně řidiče upozornit na to, že jedou v protisměru.

Nicméně se ale obáváme, že ani přítomnost cedulí bohužel některým, převážně starším, řidičům nezabrání tuto fatální chybu udělat. Ale možná se mýlíme, a kdyby ty velké a velmi výrazné dopravní značky byly na dálnici D5 u Rokycan, mohly předejít vážné dopravní nehodě. Způsobil ji 83letý senior, který si spletl sjezd s nájezdem a vjel do protisměru. Nejvíce nás na tom celém fascinuje to, že si řidič svou chybu nejspíš vůbec neuvědomil.

Prostě se rozhodl, že se svou Škodou Octavií pojede tam, kam najel. Auta, která jela proti němu, ho vůbec nezajímala. Dokonce se nesmyslně zařadil do rychlého jízdního pruhu.

Bohužel to skončilo, jak muselo. Po pár kilometrech se střetl s Peugeotem, jehož 26letý řidič nemohl mít tušení, že se proti němu na dálnici řítí auto. Oba řidiči při střetu utrpěli vážná zranění. Tisková mluvčí záchranářů k tomu řekla: „Z dopravní nehody záchranná služba transportuje muže ročník 1936 ve vážném stavu s mnohočetnými poraněními a zajištěnými dýchacími cestami do fakultní nemocnice na urgentní příjem, z druhého automobilu transportujeme muže ročník 1993 v kritickém stavu se zajištěnými dýchacími cestami také na urgentní příjem.“ Je to smutné, ale starší řidič nakonec na následky nehody zemřel. Mladší zůstává v péči lékařů.

Tento případ se stal jen před pár dny, ale v pátek 15. 2. 2019 policisté řešili totožnou situaci znovu. Tentokrát do protisměru vjela řidička na dálnici D10, a to konkrétně mezi 33. a 40. kilometrem. Ačkoliv na auto jedoucí v protisměru ostatní řidiči upozornili policii, která řidičku dojela a odstavila, i tak se v důsledku této nebezpečné jízdy staly dvě dopravní nehody s lehčími zraněními. Bohužel se i tato 71letá žena řadí k těm starším řidičům a může být ráda, že jí samotné se nic nestalo. Podle prvního vyšetřování se zdá, že i v tomto případě dotyčné nedošlo, že jede ve špatném směru. Zvládla ujet asi 7 kilometrů, než ji policisté dojeli a zastavili. Nezbývá než doufat, že si na to ostatní dají větší pozor, protože všechny tyto nehody, a nakonec i to úmrtí špatně jedoucího řidiče Škody Octavia, byly zcela zbytečné.

Reklama

Načítám