Hlavní obsah

Zlatý volant zná svoje finalisty - je tam i váš favorit?

Foto: Zlatý volant

Vloni byl hvězdou večera bývalý pilot formule 1 David Coulthard, letos se můžou fanoušci těšit na Ralfa Schumachera nebo Jochena Hahna, pětinásobného vítěze v závodech trucků

Minulý týden pořadatelé tradiční motoristické ankety Zlatý volant zveřejnili finalisty všech kategorií. Zlatý volant čeká již 42. ročník předání cen nejlepším českým závodníkům v mnoha kategoriích motorsportu. Jejich pořadí určila odborná porota, mezi jejímiž členy byli také členové redakce Garáže. Porota rozhodla premiérově společně s fanoušky, kteří hlasovali prostřednictvím internetového hlasování.

Článek

Anketa Zlatý volant je tradiční soutěž, ve které se volí nejlepší čeští závodníci napříč kategoriemi. Jan Kopecký, loňský mistr světa v kategorii WRC2, by mohl získat už jedenácté vítězství a podle jeho slov by se určitě nezlobil, ba právě naopak. Považuje si, že jde o ocenění nejen od motoristických novinářů, ale i od fanoušků. Ručně vyráběné zlacené trofeje převezmou vítězové ve středu 20. února na galavečeru v industriálním prostoru Pragovka ve Vysočanech.

Sportovní kategorie

V anketě Zlatý volant bylo vypsáno osm sportovních kategorií a trofej si odnese absolutní vítěz automobilových kategorií, tj. držitel celkově nejvyššího počtu bodů z pěti kategorií Zlatého volantu. V podkategorii Závody na okruzích jsou do finále nominováni (v abecedním pořadí): Josef Král, Adam Lacko (Zlatý volant vyhrál již třikrát) a Filip Salaquarda. Vítězství v Závodech do vrchu si odnese jeden z těchto tří závodníků: Miloš Beneš, Vladimír Vitver nebo Lukáš Vojáček, přičemž v uplynulých letech si na vítězství v této kategorii sáhli všichni tři. Cenu za Rally a maratony obhajuje Jan Kopecký, který v loňském ročníku zvítězil již podesáté. Jeho vyzyvateli jsou Martin Macík a Martin Prokop. Na cenu za autokros a rallyekros aspirují Václav Fejfar, který v minulosti zvítězil již pětkrát, Jakub Kubíček nebo Petr Nikodém, který obhajuje loňské prvenství. Sportovní kategorie Zlatého volantu uzavírají Motokáry, kde jsou do finále nominováni Patrik Hájek a Adam Kout (oba několikanásobní vítězové) a Roman Staněk.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký – jeden z největších favoritů na Zlatý volant

Na trofej Zlatá řídítka pro nejlepší motocyklové závodníky jsou do finále nominováni rovněž tři závodníci. Jsou jimi oba čeští jezdci závodící v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, Karel Abrahám a Jakub Kornfeil. Trojici finalistů uzavírá nejúspěšnější český jezdec v disciplíně freestyle FMX Libor Podmol. Další sportovní kategorií je Cena Elišky Junkové pro nejlepší české ženy-závodnice, a to bez ohledu na to, v jaké závodní kategorii. Z početného zástupu nominovaných se do finále probojovaly dvě dakarské závodnice, Gabriela Novotná a Olga Roučkova, a s nimi rallyová závodnice Sandra Pokorná. Poslední sportovní kategorií je premiérově vypsaný Talent roku, kde není podmínkou pohlaví ani disciplína, ale pouze věk (do 23 let). Do finále postoupili okruhový závodník Petr Ptáček, rallyový jezdec Petr Semerád a silniční motocyklový talent Filip Salač. Specifikem této ceny je pravidlo, že každý ji může získat pouze jednou.

Zvláštní kategorie

V kategoriích, které se nezaměřují na jednotlivé sportovce, rozhodli o výsledcích fanoušci v internetovém hlasování. V kategorii Motoristická událost roku získala z 13 nominovaných událostí nejvíce hlasů motoristická slavnost Legendy Praha, závod MotoGP, který se konal na brněnském Masarykově okruhu. A do třetice také loňský obhájce vítězství v této kategorii Barum Czech Rally Zlín. Letošní vítěz obdržel od fanoušků více než tisíc hlasů hlasů.

Mezi sportovními auty získaly přes tisíc hlasů hned dva modely, před třetím v pořadí tak mají slušný náskok. Pohár pro vítěze si může odnést třeba jediná zadokolka z dílny Subaru, sportovní model s dvoulitrovým motorem nesoucí označení BRZ. Dalším z finalistů je nejostřejší devětsetjedenáctka z dílny Porsche, která může jezdit v běžném provozu – model 911 GT3 RS se čtyřlitrovým atmosférickým šestiválcem s výkonem přes 500 koní, držitel nového rekordu na Nürburgringu z roku 2018. Třetím finálovým autem je italská krasavice Alfa Romeo Giulia QV.

Foto: Jakub Deml

Subaru BRZ je jeden z favoritů mezi sportovními auty

Fanoušci historicky poprvé volili také Motocykl roku. Ze sedmnácti nominovaných modelů vybrali tři finalisty. Prvním z nich je závodní silnička BMW S 1000 RR. Tedy novinka, která navazuje na populární model z roku 2009 a s výkonem přes 200 koní a hmotností pod 200 kg je lehčí, výkonnější a rychlejší. Další finalista je také superbike, také čtyřválec, jen ještě o něco lehčí a o něco výkonnější – je jím italský superbike Ducati Panigale V4 S. A aby finále mezi motocykly nebylo jen soubojem superbiků, rodokmen třetího finalisty vede k dakarským závodům – Honda CRF1000l Africa Twin Adventure Sports.

Také ekologická kategorie pro sériové automobily s alternativními pohony ECOCAR zná své finalisty. Jedním z možných vítězů je hned nejvýkonnější sériově vyráběné Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, tedy auto, které se na stovku dostane za 3,4 vteřiny, o což se stará motor s výkonem 680 koní. Dalším adeptem na vítězství je japonské plug-in hybridní SUV Mitsubishi Outlander PHEV. Do trojice nejpopulárnějších ekologických aut se probojovala také domácí škodovka s modelem Octavia G-Tec s pohonem na zemní plyn CNG.

Zlaté oko

Čtrnáctý ročník fotografické soutěže Zlaté oko, v rámci které jsou oceňovány nejlepší snímky z oblasti motoristického sportu a motorismu, zná své finalisty pro rok 2018! Vítězný snímek je v tuto chvíli tajný, vy můžete hádat v anketě pod článkem. Do soutěže se přihlásilo téměř 70 fotografů s necelou dvoustovkou fotografií.

„Počet přihlášených snímků je podobný jako v loňském roce, ale výběr těch nejlepších byl tentokrát ještě náročnější, protože jsme do soutěže obdrželi daleko víc opravdu povedených fotografií,“ říká Jan Liščák, fotograf a art director pořadatelské agentury soutěže Zlatý volant a zároveň předseda poroty Zlatého oka. „Preference jednotlivých porotců se od sebe mírně lišily, což dokládá vysokou průměrnou kvalitu přihlášených snímků. Nakonec ale nebyl problém najít shodu a ani ohledně vítězné fotografie nepanovaly větší spory,“ dodává. Loňský ročník vyhrála poprvé v historii soutěže portrétní fotografie a nikoli sportovní. Snímek mladého fotografa Jana Stárka zachytil hvězdu silničních motocyklů Valentina Rossiho. Podle Liščáka tentokrát zvítězila akce.

Mezi finalisty je několik fotografů, kteří Zlaté oko již v minulosti vyhráli. Marián Chytka v roce 2014, Jiří Křenek v letech 2015 a 2016, Marek Paulíček v letech 2008 a 2009. Výběr finálových fotek je co do disciplín a prostředí pestrý. Najdeme zde fotografie z pouští, okruhů, ze zasněžené rally trati, dokonce i z vodní hladiny, černobílý portrét závodníka, létající štěrk...

„Složka s fotkami Zlatého volantu byla poučením nepodléhat dojmům. V denní záplavě obrazových informací žije člověk v pocitu, že už nejde fotografií překvapit, o to krásnější je zjistit, kolik fotografů vás dokáže rezolutně vyvést z omylu," okomentoval soutěž Pavel Šerý, produktový specialista firmy Canon a jeden z členů poroty.

Jakou fotku byste vybrali vy?

Kterou fotografii byste jako vítěznou vybrali vy?
Jiří Křenek – Rozloučení Fernanda Alonsa s Formulí jedna
47 %
Martin Ševčík – Maxmilian
2,6 %
Radek Caga – Maximum attack
2,6 %
Marián Chytka – Písečná sprcha
14,7 %
Jiří Šimeček – Nasser Al-Attiyah
1,9 %
Michal Vítovec – Dead end
6,5 %
Marek Paulíček – Air force day
4,7 %
Marek Paulíček – Vějířek
8,9 %
Jakub Fruhauf – Písečný kráter
2,1 %
Martin Kozák – Poslední jízda
9 %
Celkem hlasovalo 428 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám