Hlavní obsah

Zkomplikovat život může řidičům i jedna sklenka alkoholu

Foto: Pexels

Alkohol za volant nepatří

Blíží se advent, období vánočních večírků a setkávání s přáteli. V pokušení dát si před jízdou jednu sklenku vína nebo třeba jedno malé pivo se ocitne řada řidičů. Ovšem následný krutý návrat do reality v podobě „jen“ policejní kontroly nebo hůře nehody za to opravdu nestojí.

Článek

Je známo, že jsou Češi až nadprůměrnými konzumenty alkoholu. Bohužel je také známo, že až příliš často usedají za volant právě pod vlivem, což v důsledku vede k několika nehodám denně. Jen za loňský rok policie zaznamenala 4251 dopravních nehod, při kterých hrál roli alkohol. Při nich zemřelo 48 osob. Úplně zbytečně. A letošní rok na tom není o moc lépe. Za nehodu mohl alkohol v 2 119 případech. Přičemž situace je opět meziročně horší, protože počet podnapilých za volantem vzrostl o 199 případů. A viníci? Ti si z nich odnesou zdravotní, ale i finanční problémy i na dlouhé měsíce či roky dopředu.

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění. Stojí to za to?

Následkem nebývá jen kocovina

Mnozí ani neví, co všechno se po nehodě způsobené alkoholem vlastně děje. Tak si v tom pojďme udělat pořádek. A pokud to alespoň jednoho řidiče od požití před jízdou odradí, budeme za to moc rádi.

Když už zaviníte nehodu pod vlivem alkoholu a nikdo při ní nebude zraněn, je to ta „nejlepší“ možná verze. Ovšem počítejte s tím, že se nevyhnete placení. A to i když jste pojištění, protože u havarijního pojištění je řízení pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek pochopitelně ve výlukách. „Pokud řidič pod vlivem alkoholu zaviní dopravní nehodu, pojišťovna z jeho povinného ručení škodu poškozeným uhradí, toto vyplacené pojistné plnění však bude po viníkovi nehody vymáhat zpět. Zde platí nulová tolerance, alkohol za volant zkrátka nepatří,“ upozorňuje Ivana Buriánková z České pojišťovny a dodává: „Postihu od pojišťovny se pochopitelně řidič nevyhne ani v případě, že dechovou či krevní zkoušku odmítne.”

Trestný čin nebo přestupek?

Policisté mají jasno, ale řidiči někdy neví, jak to vlastně s alkoholem za volantem je. Tak tedy, pokud vám bude naměřen alkohol do 0,3 ‰ jde o přestupek. Ten není hodnocen bodově, nicméně se nevyhnete pokutě do 20 000 Kč a zákazu řízení od 6 měsíců až do 1 roku. Pokud to bude 0,3 až 1 ‰, jde stále jen o přestupek. V tomto případě je hodnocen 7 body, pokutou do 50 000 Kč a zákazem řízení na jeden až dva roky. Pokud vás ale policisté přistihnou za volantem s více než 1 ‰, jde už o trestný čin. Ten je hodnocen 7 trestnými body, trestem odnětí svobody až na 1 rok, přičemž soud určí také peněžitý trest a případný zákaz řízení.

Ovšem takto to funguje jen v případě, že budete přistiženi při jízdě a nezpůsobíte žádnou nehodu. Pokud nabouráte nebo budete někým nabouráni a policie zjistí to, že jste jako řidič pili, vždy budete viníkem nehody.

Vyhněte se všem těmto komplikacím. Vyhněte se případným i vážným nehodám. Skleničku pro pobavení s přáteli se dejte, ale nikdy pak nesedejte za volant. Nestojí to za to.

Reklama

Načítám