Hlavní obsah

Zimní pneumatiky v testu Autoklubu ČR. Vyhrála česká značka

Foto: Shutterstock/ LeManna

Vy už víte, jaké zimní pneumatiky obujete?

Šest zimních pneumatik o shodném rozměru 215/55 R17 se utkalo ve srovnávacím testu Autoklubu ČR, který pravidelné akce pořádá vždy před začátkem zimy. Do testu byl vybrán rozměr pneumatik, na kterém jezdí spousta octavií, superbů a podobných aut. A referenční pneumatikou se stala guma značky Barum.

Článek

Blíží se konec října a od 1. listopadu zase povinnost jezdit na zimních pneumatikách (tedy minimálně na některých dálničních úsecích). Takže nejvyšší čas pořešit jejich nákup a přezutí. Autoklub ČR přispěchal s výsledky testu šesti pneumatik, z nichž plyne, že jako referenční obutí byla zvolena guma Barum Polaris 5. „Čeští řidiči jsou konzervativní, Barumka je pro ně prostě stále symbolem tradice a kvality, a tedy první volbou,“ vysvětlil výběr Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR.

Testy se konaly na suché, mokré a zasněžené dráze, ideální podmínky poskytlo horské údolí ve švýcarském Ulrichenu na úpatí Alp. K testování byla využita přesná měřicí zařízení, ale do výsledků se promítly i subjektivní dojmy jednotlivých testovacích jezdců, kteří pochopitelně nevědí, jakou značku pneumatik mají na voze. Vlastnosti jednotlivých pneumatik se pak zkoumaly v celkem patnácti různých disciplínách, ze zprůměrovaných výsledků následně vzešel definitivní vítěz. „Cílem testování Autoklubu ČR je informovat řidiče o limitech testovaných výrobků tak, aby získali objektivní informace o silných, nebo slabých stránkách jednotlivých typů pneumatik, a podle toho je i užívali,“ řekl Libor Budina.

„Rozdíly výsledků na různých površích mohou řidičům napovědět, který produkt je pro ně nejvhodnější v závislosti na tom, zda jezdí v nižších nadmořských výškách, kde po většinu zimy panuje spíše mokro či suchý mráz, nebo jezdí spíše na sněhu v horách,“ vysvětlil Libor Budina a dodal, že test Autoklubu ČR je postaven jako srovnání vlastností testovaných pneumatik v poměru k referenční pneumatice, která má index 100. „Pokud dosáhly lepších výsledků, mají vyšší, analogicky pak nižší index v případě horších vlastností oproti referenčnímu produktu.“

Foto: Autoklub ČR

Celkové pořadí testovaných pneumatik určil součet po testování v jednotlivých disciplínách

Na rozdíl od jiných velkých testů se Autoklub ČR zaměřil na pneumatiky v podobném cenovém rozpětí, jako jsou právě referenční Barum Polaris 5. Proto v testu nenajdete úplně špičkové obutí od firem, jako jsou Michelin nebo Good Year. Autoklub dělá podobné testy pravidelně a výsledky testů archivuje, takže si na jeho stránkách můžete dohledat i další rozměry.

Reklama

Načítám