Hlavní obsah

Ženy v Saudské Arábii budou moci od roku 2018 řídit auto

Foto: Archiv Garáž.cz

Nám připadá řízení auto jako právo či dokonce privilegium, i když ani v Evropě by to neměla být pro každého úplně samozřejmost - někteří lidé na to nejspíše nemají vhodné buňky. To je však nic oproti Saudské Arábii, kde doposud ženy řídit nemohly.

Článek

Velkým tématem v Evropě jsou autonomní vozy a mnoho lidí se těší, až nebudou muset vlastně řídit. Naopak ženy v Saudské Arábii se nyní těší, že budou konečně moci řídit auto. Ano, doposud něžné pohlaví nic podobného dělat nemohlo, protože v této zemi nemají ženy taková práva, jako v Evropě či jinde na světě. Je snadné takovou zemi odsoudit, nicméně není tomu tak dávno, co kupříkladu ženy nemohly v USA volit. 

Nyní se tedy saudský král Salman rozhodl, že dopřeje ženám tuto námi oblíbenou kratochvíli. Saudské ženy tedy mohou začít chodit do autoškoly, přičemž dámské řidičáky mají začít platit od června 2018. Ne každému se to však líbí, mnozí oponeni tohoto rozhodnutí argumentují, že podobné uvolnění pravidel povede k většímu nechtěnému kontaktu mezi muži a ženami. JInými slovy, nyní by si mohly ženy jezdit auty na zálety. A pak také policisté budou muset přicházet do kontaktu s cizími ženami, což Korán zakazuje. V současné době však hrozí ženě za volantem až vězení. Pohybovat se tak po Saudské Arábii, kde hromadná doprava téměř nefunguje, musí být pro ženu náročné.

Reklama

Načítám